76 godina OŠ Tojšići: Postavljena spomen ploča na objekat u kojem je...

76 godina OŠ Tojšići: Postavljena spomen ploča na objekat u kojem je 1946.godine počela sa radom narodna osnovna škola…

1175
0
SHARE

U ponedjeljak 23.05.2022. godine Osnovna škola “Tojšići” obilježava 76 godina postojanja i rada. Naime, davne 1946 godine počela je sa radom kako se tada zvala “Narodna osnovna škola Tojšići” .Te godine u ovu školu upisana su dva odjeljenja prvog razreda.

Usljed nedostatka namjenski građene zgrade škole, nastava se prvih 9 godina održavala u zgradi mekteba u Tojšićima.
S ciljem njegovanja kulture,sjećanja i pamćenja na početak rada ove odgojno-obrazovne ustanove, historijska sekcija ove školeje danas (23.5.2022) postavila spomen ploču na zgradu mekteba na kojoj piše sljedeće:

Postavljanje ove spomen ploče je ujedno i apel da je krajnje vrijeme da senešto preduzme u cilju zaštite zgrade mekteba u Tojšićima koje je trenutno u veoma lošem stanju,što je veoma žalosno s obzirom na njenu historiju.

Podsjećanja radi, zgrada mekteba je sagrađena 1927 godine i to je u to vrijeme bila najmodernija zgrada mekteba-ibtidaije (muslimanske trogodišnje osnovne škole) na području današnje Općine Kalesija.Od 1946 godine u ovoj zgradi počinje sa radom Narodna osnovna škola i nastava se u istoj održavala sve do školske 1955/56 godine.Nakon toga ova zgrada je služila kao područna ambulanta.Tokom rata 1992/95 godine ova zgrada je bila utočište za prognanike iz Podrinja.Nadamo se da će ovaj apel uroditi plodom te da će zgrada mekteba u Tojšićima biti štoprije renovirana i da će služiti prvobitnoj namjeri.

  • Rukovodilac historijske sekcije OŠ “Tojšići:
    Ekrem Sakić , prof.

(NKP.ba)