7,7 MILIONA IZ BUDŽETA: Službenicima koji platu primaju iz budžeta FBiH isplaćena...

7,7 MILIONA IZ BUDŽETA: Službenicima koji platu primaju iz budžeta FBiH isplaćena pomoć u iznosu od 1.080 KM

1030
0
SHARE

Prije nešto manje od mjesec dana najavljeno je da će Vlada FBiH svojim uposlenicima isplatiti po 1080 KM jednokratne pomoći, što je realizirano uz isplati oktobarske plaće. Radi se o 7,7 miliona KM budžetskih sredstava.

Vlada Federacije BiH u oktobru je donijela odluku o izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem jedinstvenog računa budžeta FBiH.
Jednokratnu pomoć nisu dobili izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici dužnosnika.

Kako saznajemo, pomoć od 1080 KM radnicima u ministarstvima i drugim organima uprave FBiH isplaćena je uz oktobarsku platu.

Čini se kako je Vlada FBiH svojom uredbom kojom je poslodavcima ponuđena mogućnost da radnicima isplate jednokratnu novčanu pomoć u maksimalnom iznosu od 1080 KM do 31. decembra tekuće godine, najviše pomogla onima čije su plate svakako zagarantirane.

Važno je naglasiti da je Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH kojeg čine Vlada FBiH, poslodavci i sindikati, posljednju sjednicu održalo 15. jula te da je ona prekinuta jer nije bilo dogovora o visini minimalne plaće u Federaciji BiH.

Uzaludni su pozivi sindikata da Vlada FBiH učini isplatu jednokratne pomoći radnicima u FBiH obaveznom kako bi se barem djelomično pomoglo radnicima čija su mjesečna primanja ostala ista u državi sa najvišom stopom inflacije u regionu.

(Klix/ NKP.ba)