PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

osmi martVećina žena u današnje vrijeme nije upućeno kako je  uistinu nastao “Dan žena”.

Samo nekolicina ljepšeg spola zna tačan nastanak i povod  slavljenja ovog dana dok ostatak žena misli da je taj dan samo dodijeljen ženama baš kao što i vozači imaju svoj „dan šofera“ ili rudari „ dan rudara“, zatim  dan Majki koji se obilježava u Americi i Dan zaljubljenih – praznik koji sve više dobija globalni karakter.

8.mart  ima svoju historiju koja nije sa lakoćom omogućila ženama da proslave ovaj dan na najljepši mogući način.

Ideja obilježavalja međunarodnog dana žena nastala je u 19. stoljeću u doba industrijalizacije kada je dolazilo do čestih protesta zbog loših radnih uvjeta.
Žene zaposlene u industriji  odjeće i tekstila  su javno demonstrirale 8. marta 1857. godine. Tekstilne radionice su protestovale zbog niskih plaća i kao što je već navedeno loših radnih uvjeta. Demonstracije koje su se dešavale na ulicama New Yorka policija je protjerivala zbog snažnih ekonomista koji nisu pristajali na uvjete radne klase.

Nakon dva mjeseca žene su osnovale sindikat.
Protesti su zatim se održavali svake godine na 8. mart, a jedan od najpoznatijih protesta desio se 1908. kada je 15.000 žena izašlo na ulice New Yorka te zahtjevalo pravo glasa, bolje radne uvjete a potom i veću plaću.

Nakon tog događaja prva ženska konferencija desila se 1910. godine u Kopenhagenu  gdje je prihvaćen  „Međunarodni dan žena“ na prijedlog slavne njamčke socijalistice Clare Zekin.

Osmi mart je prihvaćen kao Međunarodni Dan žena 1917. godine.
Od tada se taj dan počeo obilježavati u većini zemalja poput Australije, Danske, Nejmačke  i Švicarske.

Osim navedenih zemalja ovaj dan se počeo proslavljati i u drugim zemljama ali na drugi način. Tako npr.u Italiji, na ovaj dan, muškarci ženama poklanjaju mimoze.
Žute mimoze i čokolada su takođe dva najzastupljenija dara u Rusiji i Albaniji. U Poljskoj, na Međunarodni dan žena se organizuje marš feministkinja.  U BiH, Brazilu, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Srbiji, preovladava običaj da se ženi pokalnja cveće.

Međutim ne treba izostaviti niti školarce koji na taj dan spremaju crteže kao i čestitke na kojima iscrtavaju ruže te poklanjaju svojim majkama za 8.mart.

Na koji način će te obradovati svoju ljepšu polovinu, to ovisi o vama. Žena se treba tretirati kao hrabro, sposobno a prije svega borbeno biće koje je bilo u stanju da se izbori za svoja prava i da dobije svoj dan koji se sada proslavlja svugdje u svijetu.

Ovaj dan zahtjeva potpunu ljubav i pažnju prema nježnijem spolu, zbog toga obradujte nas…

Samra Jahić
(NKP kalesijski.com)

PODIJELI