PODIJELI

Ostalo je tačno mjesec dana do 24. godišnjice genocida u Srebrenici.
Tačno za mjesec dana, veliki broj osoba će na svoje Facebook profile, kao i na druge socijalne mreže, kačiti slike i simbole koji nas podsjećaju na juli 1995. godine, kada je u periodu od 11. jula do 13. jula ubijeno 8.372 osobe, među kojima veliki broj djece i žena.
Posmtni ostaci ubijenih su od strane zločinaca razbacani, pa tako i 24 godine poslije se još uvijek traže njihove kosti, kako bi pronašli svoj smiraj, ali i smiraj porodica koje 24 godine žive za taj dan…

Admir Delić, poznatiji kao Stiki, dugogodišnji novinar RTVTK a odnedavno na AlJazeera Balkans, u bh. i široj javnosti je poznat kao strip crtač. Iza njega je nokoliko zanimljivih projekata, između ostalih i prvi strip o Srebrenici, “Prešli su”, koji je radio sa kolegom Samirom Karićem.
Nedavno je iz štampe izašla i promovisana knjiga “Seoske strahote”, u kojoj je Admir Delić crtežima i kratkim pričama “ovjekovječio” legende iz doline rijeke Gribaje u svojim rodnim Tojšićima.
Aktivan je na svojoj web platformi STICKBOOK.

Admir Delić STIKI na svom Facebook profilu već godinu dana svakoga 11-tog u mjesecu svojim ilustracijama podsjeća na 11. juli – GENOCID U SREBRENICI.


Ovo je crtež koji je Delić objavio 11.juna, mjesec dana prije 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nadamo se da će se neko “sjetiti” da uoči 24. godišnjice, ili u nekim sličnim povodom, uputi poziv Deliću da upriliči izložbu.
Zašto ne i u Potočarima, u sklopu zvaničnog programa obilježavanja 24. godišnjice.
12 fotografija, za svaki 11-ti u mjesecu.


Pogledajte galeriju sa crtežima na ovu temu…

(NKP.ba)PODIJELI