PODIJELI

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nedavno je osvojila prvo mjesto u grupi 3 Lige B Lige nacija i tako osigurala igranje u play-offu za plasman na Evropsko prvenstvo, ukoliko to ne izbori kroz regularne kvalifikacije.
Isti uspjeh ostvarile su i selekcije Ukrajine, Švedske i Danske koje su također osvojile prva mjesta u svojim grupama Lige B.

Prema UEFA-inim propozicijima, u polufinalu play-offa sastat će se ekipa koja je od četiri navedene osvojila naviše bodova i ekipa koja je osvojila najmanje bodova, dok će drugi par činiti preostale dvije selekcije.

Bosna i Hercegovina je osvojila najviše bodova (10) i tako će za eventualnog protivnika dobiti Švedsku koja je osvojila sedam bodova. Drugi par bi činili Ukrajina i Danska.

Sa Švedskom bismo igrali isključivo u slučaju da obje selekcije ne izbore plasman na Evropsko prvenstvo kroz regularne kvalifikacije, čiji je žrijeb zakazan za 2. decembar.

Inače, u slučaju da neka prvoplasiranih selekcija izbori plasman kroz regularne kvalifikacije, njegove mjesto u play-offu Lige nacija bit će ustupljeno sljedećoj najboljoj selekciji u Ligi B. Redom su to Rusija, Austrija, Vels, Češka…

Play-off Lige nacija za prvoplasirane iz Lige B igrat će se krajem marta 2020. godine.

(NKP.ba)

PODIJELI