PODIJELI

Asocijacija žena MIZ Kalesija je proteklog Ramazana zajedno sa učenicama i svršenicama medresa u sklopu njihove ramazanske prakse posjetila neke od džemata u medžlisu Kalesija.

Članice Asocijacije bile su u posjeti džematima Mahala, Međaš, Miljanovci, Memići – centar, Donji Rainci, Vukovije donje, Brda, Kikači, Tojšići, Caparde i Memići- stara džamija, gdje su održale predavanje kako bi ukalaze na značaj i položaj žene u islamu.
U sklopu predavanja učenice su izvodile prigodni ramazanski program učeći Kur’an, mevlud, ilahije, recitacije, poučne hikaje.

zenski aktivizam ramazan 2016 kal 5

20. 06. 2016., petnaestog dana Ramazana u restoranu Erviks-Piemonte Kalesija upriličen je omladinski iftar za 100 mladih aktivnih džematlija u organizaciji Medžlisa IZ Kalesija i Asocijacije žena.
Na iftaru su bili prisutni i učenici i učenice iz Behram-begove medrese, njih 15 zajedno sa profesorom Šefkom Sulejmanovićem. koji su nakon iftara i akšam namaza u Čaršijskoj džamiji izveli prigodan program a prisutnim džematlijama se nakon programa obratio i profesor Šefko S.

22. 06. 2016., sedamnaestog dana Ramazana u BKC-u “Alija Izetbegović” u organizaciji Medžlisa Kalesija i Asocijacije žena organizovana je manifestacija „Dan pobjede na Bedru“.
Gost predavač bio je hfz Edin ef. Dedić, profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi, koji je ukazao na značaj bitke na Bedru za muslimane i poruke koju donosi ova bitka.

25. 06. 2016. u džematima Brda i Kikači gošće na programima za žene bile su profesorice iz Behram-begove medrese.
Profesorica Merzija Bašić i profesorica Emina Hatunić obratile su se prisutnim džematlijkama.

Članice Asocijacije će nastavit ciklus predavanja za žene i poslije Ramazan i obići ostale džemate u Medžlisu Kalesija.

Koordinatorica za Ženski aktivizam
Merjem Jahić


(NKP.ba)

PODIJELI