PODIJELI

Članovi nevladine organizacije „ReStart“ iz Banja Luke simbolično su danas potkovali konja ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao odgovor na aferu „potkivanje“ koja potresa bh. pravosuđe.

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare.

Premda je snimak izazvao proteste građana kao i reakciju međunarodne zajednice, Tegeltija je odbio dati ostavku, dok je disciplinska komisija VSTV-a odbila provesti njegovu suspenziju.

Aktivist ReStarta Stefan Blagić rekao je da OHR jedini može reagirati na očiglednu korupciju u pravosuđu Bosne i Hercegovine. Aktivisti su konja simbolično nazvali Milan Tomi Iusticia, javlja agencija Patria.

(NKP.ba)

PODIJELI