Anonimno i besplatno možete prijaviti krivično djelo: Građani najviše prijavljuju korupciju

Anonimno i besplatno možete prijaviti krivično djelo: Građani najviše prijavljuju korupciju

1465
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2012. godine registrirali su 275 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 91 ocijenjen neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana su zaprimljene 83 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Od ukupnog broja informacija, 22% se odnosilo na zloupotrebu službenog položaja i koruptivna krivična djela, 12% na neovlašteni promet opojnim drogama, 6% na neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom. Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i korupcija prijavljena je 18 puta, Neovlašteni promet opojnim drogama 10, a Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom pet puta, prenosi RTV Slon.

Od ukupnog broja korisnih informacija, 75 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se osam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

U izvještajnom periodu pristigle su 63 povratne informacija od nadležnih policijskih organa, na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je šest izvještaja dostavljeno tužilaštvu na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 101 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

 

(NKP kalesijski.com)