BiH ima puno potencijala za seoski turizam

BiH ima puno potencijala za seoski turizam

324
0
SHARE

seoski turizam bihGrupacija za turizam Vanjskotrgovinske komore BiH u suradnji s USAID-Sida FIRMA projektom pokrenula je aktivnost razvoja ruralnog turizma radi unapređenja kvaliteta usluge i ponude u oblasti seoskog turizma u BiH.

Nakon inicijative da se ova oblast uredi uvođenjem međunarodnih standarda i certifikata koja je došla od međunarodnih i domaćih organizacija napravljena je analiza stanja u ovoj oblasti koja je prezentirana bh. turističkim agencijama.

Sekretar za turizam i ugostiteljstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Mirko Bošković je kazao da je analiza pokazala da se u BiH prije uvođenja bilo kakvih novih standarda treba raditi na prilagođavanju domaćeg zakonskog okvira kada je u pitanju seoski turizam.

“Cilj projekta jest da se usklade zakonodavni okviri, općenito ruralni turizam stavi u punu funkciju turističke privrede BiH. Potencijala za seoski turizam ima dosta, BiH je država potencijala i trudimo se da te potencijale pretvorimo u nešto konkretno”, izjavio je Bošković.

Zlatko Papac iz turističke agencije Lasta Travel d.o.o Mostar tvrdi da “mi nismo neko ko taj posao ne zna raditi, ali nismo razvijeni kao Srbija koja ima godine iskustva u radu sa seoskim turizmom”.

Papac je naglasio da je važno da se stvore zakonski preduvjeti da bi se to valoriziralo i da bi se to ponudilo stranim turistima, ali da je isto toliko neophodan rad na infrastrukturi u BiH.

(NKP.ba)