BiH po kupovnoj moći stanovništva bolja samo od Albanije

BiH po kupovnoj moći stanovništva bolja samo od Albanije

191
0
SHARE

Bosna i Hercegovina je po nivou ekonomskog blagostanja, uz Albaniju, na evropskom začelju, pokazuju podaci Eurostata. Kupovna moć prosječnog domaćinstva u Bosni i Hercegovini prošle godine porasla je na 43 posto prosjeka Evropske unije sa 41 posto koliko je iznosila 2019. godine, pokazalo je novo istraživanje statističke institucije EU, Eurostat.

Po ovom parametru BiH je samo bolje rangirana od Albanije gdje je potrošnja prosječnog domaćinstva na nivou od 40 posto EU prosjeka.

Slovenija je sa 80 posto evropskog prosjeka najbolje rangirana među zemljama regije, a slijede Hrvatska sa 67 posto, Crna Gora sa 61 posto, Srbija sa 52 posto i Sjeverna Makedonija sa 44 posto evropskog prosjeka. Eurostat, sa sjedištem u Luksemburgu, svake godine objavljuje podatke o individualnoj potrošnji porodica za sve države Evropske unije, kao i za zemlje-kandidate. Riječ je o mjeri materijalnog bogatstva domaćinstava.

U okviru iste analize, agencija objavljuje i BDP po stanovniku izražen u standardu kupovne moći, kako bi se na pravi način uzele u obzir razlike u cijenama između država.

BiH je i prema ovom indikatoru, sa 33 posto EU prosjeka na pretposljednjem mjestu, ispred Albanije koja ima 31 posto. Slovenija je sa 89 posto EU prosjeka najbolje rangirana zemlja regije, a slijedi je Hrvatska sa 64 posto.

Crna Gore je po ovom kriteriju mjerenja blagostanja, na 46 odsto prosjeka EU, Srbija na 43 odsto, a Sjeverna Makedonija na 38 posto prosjeka EU. Najviši nivo kupovne moći bilježi Luksemburg, koji je 31 odsto iznad prosjeka EU, slijede Njemačka (23 odsto iznad) i Danska (21 odsto iznad).

Holandija, Austrija, Finska, Belgija, Švedska i Francuska su na nivoima između pet i 20 odsto iznad prosjeka EU.

U trinaest država članica EU individualna potrošnja po glavi stanovnika bila je između prosjeka EU i 25 odsto ispod njega.

(NKP.ba)