PODIJELI

JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija organizuje književno druženje sa Martinom Mlinarević.

Suorganizatori ovog druženja su kalesijska udruženja žena “Snaga nezavisne žene”, “Ženo, majko , sestro” i udruženje “Nijemi krik” Kalesija. Moderator će biti naša novinarka  Samra Vejzović Redžić.

Martina Mlinarević jedna je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnica. U posljednje vrijeme, fokus Martinina stvaralaštva proživljavanje je osobne borbe s izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je, kako kaže, iz temelja promijenilo život. I u ovoj situaciji Martina je ostala je dosljedna sebi; situacija u kojoj se našla potaknula ju je da pokuša senzibilizirati javnost prema oboljenjima od ove teške bolesti, a ženama koje su je preboljele poručuje da se hrabro i bez kompleksa nose s njezinim eventualnim posljedicama. Svojom pisanom riječju, govorom o raku dojke dovela je do toga da ova tema ne bude tabu u našem društvuM

Martina Mlinarević  rođena  je  14.05.1982. godine  u Ljubuškom. Diplomirala englesku književnost, a danas živi i radi u Širokom Brijegu. Kao đak, a potom i studentica bila je glavna urednica srednjoškolskih i studentskih novina u Mostaru. Radila kao dopisnik za Dnevni List. Poznata je po izuzetno britkom stilu, a veliku popularnost stječe kao kolumnistica vodećih internet portala na Balkanu (Poskok.info, Index.hr, Buka), baveći se kontroverznim društveno-političkim temama najuže vezanim za Hercegovinu radi čega je nemali broj puta bila izložena pritiscima.

Godine 2013.  se povlači iz aktivnog komentiranja političke zbilje i objavljuje knjigu Neprocjenjivo koja je za kratko vrijeme postala bestseller u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Iste godine kao jedina žena iz Bosne i Hercegovine bila je nominirana za najbolje novoobjavljeno poetsko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku “Slovo Makovo/Mak Dizdar”, nagradu koju dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem pisaca BiH te PEN Centrom BiH.  Za FaceTV osmišljava koncept dijaloške emisije “Dvije škole pod jednim krovom” koja je kroz 20 epizoda ugostila gotovo sve srednje škole s područja Bosne i Hercegovine, u debatama na aktualne i goruće teme u društvu i politici. Godine 2016. u organizaciji State Departmenta boravi mjesec dana na studijskom putovanju po Americi za pisce i bloggere iz cijelog svijeta. U aprilu  2017. godine iz štampe  joj izlazi nova knjiga pod nazivom Ljetos i drugi ledovi, te Huzur u 2018. godini.

Iako više ne objavljuje u medijima, Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici koju prate više od 120.000 ljudi. Bosanskohercegovački časopis za savremene žene Gracija krajem 2018. godine proglašava je “osobom godine”.

Književno druženje sa Martinom Mlinarević će se održati 26. juna 2019. godine sa početkom u 19 sati.

Pozivamo sve naše sugrađane da dođu na ovo lijepo druženje.

(NKP.ba)

PODIJELI