PODIJELI

Promocijom izabranih djela Šime Ešića, u Kalesiji je počela Kulturna manifestacije „Ikre 2019“. Književnik Mehmed Đedović je u uvodnoj riječi kazao da se nije mogao odabrati bolji način za početak manifstacije od druženja sa Šimom Ešićem.

Nakon što je i zvanično otvorio manifestaciju „Ikre 2019“, koja se još od 1996. godine održava u povodu obilježavannja oktobra – Mjeseca knjige, Šimo Ešić je u razgovoru sa publikom, među kojima je bilo najviše učenika, govorio o svojim književnim počecima. Naravno, kazivao im je i neke svoje stihove. Prisjetio se i da je prije 50-ak godina prve novinarske koraka pravio u Kalesiji radeći reportaže iz ove općine za Radio Tuzlu.

simo3

Šimo Ešić je prisutnima predstavio i svoj „Šimometar“, koji se sastoji od njegovih 6 izabranih knjiga. Najavio je da će uskoro njegova izdavačka kuća „Bosanska riječ“ štampati i „Ćopićmetar“, sa knjigama Branka Ćopića, i „Ahmetmetar“ sa knjigama Ahmeta Hromadžića. Predstavljanjem svojih izabranih djela Šimo Ešić obilježava 50 godina svog umjetničkog.

Naredni događaj u okviru manifestacije „Ikre 2019“ je „Slovo o bosanskim velikanima – manifestacija posvećena 26. godišnjici smrti Alije Izetbegovića i 79. godišnjici rođenja Nedžada Ibrišimovića“. Ovaj kulturni događaj je na rasporedu 18. oktobra, u 17,00 sati.

simo1

Kulturna manifestacija „IKRE“ je jedna od najznačajnjih kulturnih  manifestacija na području Tuzlanskog kantona. Manifestaciju „Ikre“ pokrenuo je kalesijski „Preporod“ u oktobru 1996. godine. Bilo je to prvo obilježavanje Mjeseca knjige u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Kasnije su s eu organizaciju ove manifestacije uključili Gradska biblioteka i JU BKC „Aija Izetbegović“ Kalesija.

Manifestaciju “Ikre 2019”  podržali su Općina Kalesija, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Vlade TK, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Fonndacija za bibliotečku djelatnoost Sarajevo. Organizator manifestacije je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, a suorganizator je i BZK “Preporod” Kalesija.

simo2
simo4
simo5
simo6
simo7
simo8
simo9
simop

(NKP.ba)

PODIJELI