BKC Kalesija: U petak, promocijom Šabićevog romana „Dah u vremenu“, počinje Kulturna...

BKC Kalesija: U petak, promocijom Šabićevog romana „Dah u vremenu“, počinje Kulturna manifestacija “IKRE 2021”

133
0
SHARE

U petak, 8. oktobra, sa početkom u 17,00 sati, u velikoj sali kalesijskog BKC-a, održat će se promocija romana „Dah u vremenu“ autora Azira Šabića. Osim autora, o knjizi će ovoriti još i Osman Halilović, Osman Šahbegović i Fahrudin Sinanović.

Ovo je treći roman književnika Azira Šabića. Objavio je i dvije knjige dnevničkih zapisa iz vremena Agresije. Šabić je, kako navodi književni kritičar Osman Halilović, vrijedan i inovativan spisatelj čiji opus neminovno spada u bosanskohercegovačku i bošnjačku književnost.

Roman „DAH U VREMENU“ objavljen je uz potporu Fondacije za izdavaštvo, a izdavač je „Planjax“ Tešanj.

Ovom promocijom počinje počinje 26. Kulturna manifestacija „IKRE 2021“ kojom se obilježava oktobar – Mjesec knjige. Kalesija je još 1996. godine prva u poslijeratnoj Bosni počela da obilježava Mjesec knjige.,

Osim promocije Šabićevog romana, predviđeno je još nekoliko izuzetno kvalitetnih kulturnih događaja. Tako će 15. oktobra (petak), u 18,30 sati, biti upriličena promocija romana “Adem praotac u nama” autora prof. dr. Nezira Halilovića, a 20. oktobra, u galerija BKC-a, povodom godišnjice rođenja velikana pisane riječi Nedžada Ibrišimovića, bit će otvorena Izložba skulptura i slika Nedžada Ibrišimovića. Istog dana na rasporedu je i promocija romana „Popodnevni čovjek“ Ramiza Salihovića. Promotori će biti Ramiz Salihović, autor romana, Mehmed Đedović i doc.dr. Bajruzin Hajro Planjac.

Također, planirano je još nekoliko književnih radionica, književnih susreta i promocija knjiga.

Partneri JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija u realizaciji manifestacije „IKRE 2021“ su i BZK Preporod i Medžlis IZ Kalesija.

Manifestaciju podržavaju Općina Kalesija, Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

(NKP.ba)