PODIJELI

U Kalesiji je u subotu okončano snimanje kratkometražnog dokumentarno-igranog filma „Devet disidenata“, filma o bošnjačkim piscima koji su bili zatvarani i progonjeni u vrijeme komunističkog režima. Scene su snimane u prostorijama zgrade nekadašnje firme ZZ „Jedinstvo“. Režiser filma je Ahmed Imamović, koji je režirao film „Go west“ i popularnu tursku televizijsku seriju „Alija“, posvećenu životu i djelu prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Projekat snimanja prvog dokumentaraca o bošnjačkim piscima, realizira se u okviru velikog projekta DISSIDENT NET, koji je dio evropskog konzorcija za obilježavanje 30. godišnjice od rušenja Berlinskog zida i pada komunizma. Na čelu projekta, koji ima podršku Ministarstva civilnih poslova, je prof. dr. Selma Rizvić, a scenarista je mr. Fatmir Alispahić. JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija je partner u ovom projektu. 

U filmu, osim kalesijskog akademskog glumca Nermina Hodžića, još su igrali i Fatmir Alispahić, Fikret Jahić – Vršanin, Mušan Brđanović, Ibro Tubić – Cicko, Mehmed Islamović, Zajim Imamović, Mujo Dukić, Muharem Mustafić i Hajrudin Majdančić.

Nakon snimanja svih scena, slijedi rad na montaži filma. Promocija i premijera filma uskoro će se održati u Kalesiji, uz prisustvo bh. brojnih medija.

film1
film2
film3
film4
film5
film6
film7
film8
film9
film10
film11

(NKP.ba)

PODIJELI