PODIJELI

Poznati filmski reditelj Ahmed Imamović, koji je režirao i popularnu tursku televizijsku seriju „Alija“, posvećenu životu i djelu prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, u Kalesiji će snimati dokumentarac o bošnjačkim piscima koji su bili zatvarani i progonjeni u vrijeme komunističkog režima. Bit će ovo prvi film koji će se na prostoru sjeveroistočne Bosne, i šire, snimati sa kamerom i tehnikom od 360 stepeni, tako da će gledaoci u svakom času moći pratiti kompletno zbivanje u krugu 360 stepeni.
Budući da će ovaj dokumentarac imati i igrane scene, za koje su potrebni statisti, pozivaju se zanteresirani amateri da u 7. juna, petak, u 14,00 sati, dođu u JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija, radi dogovora za snimanje, koje će biti organizirano u subotu, 08.06. 2019. godine. Zainteresirani se mogu i ranije javiti u BKC-e.


Projekat snimanja prvog dokumentaraca o bošnjačkim piscima koje je progonio i hapsio komunistički režim, realizira se u okviru velikog projekta DISSIDENT NET, koji je dio evropskog konzorcija za obilježavanje 30. godišnjice od rušenja Berlinskog zida i pada komunizma. Na čelu projekta , koji ima podršku Ministarstva civilnih poslova, je prof. dr. Selma Rizvić, scenarista je mr. Fatmir Alispahić, a reditelj Ahmed Imamović.


JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija je partner i domaćin u ovom projektu o stradanju bošnjačkih pisaca u vrijeme komunizma.

(NKP.ba)

PODIJELI