Borba protiv nelegalnog taksi prijevoza na području TK: Počela distribucija dopunskih taksi...

Borba protiv nelegalnog taksi prijevoza na području TK: Počela distribucija dopunskih taksi oznaka za 2014. godinu

116
0
SHARE

taxi kalesiya S ciljem suzbijanja nelegalnog taksi prijevoza, Ministarstvo saobraćaja TK danas je počelo sa distribucijom dopunskih taksi oznaka za taksi prijevoznike sa područja TK.
Svaka općina koja ima organizovan taksi prijevoz dobit će dopunske taksi oznake različite boje, kako bi se spriječio protivzakoniti rad taksista sa jedne općine na teritoriji druge općine. Zbog toga dopunske taksi oznake imaju višestruki značaj.

“Prvi je taj da dopunske taksi oznake jasno prave razliku između legalnih i nelegalnih taksista, jasno prave razliku između onih koji izvršavaju svoje obaveze prema državi i onih koji rade nelegalno. Dopunske taksi oznake omogućavaju pripradnicima MUP-a TK i inspekcijskim organima te svima onima koji se bave protiv nelegalnog taksiranja, da još bolje odrađuju svoj posao.“, istakao je Senaid Hadžić ministar saobraćaja u Vladi TK.

Tokom 2013. godine na području TK registrovano je 389 taksi prijevoznika sa 506 vozila. Broj nelegalnih taksi prijevoznika znatno je smanjen u proteklom periodu, posebno na području općine Tuzla. No ovaj problem još uvijek je evidentan u drugim općinama.

„ Što se tiče Kalesije, Sapne, Živinica tu nema nekog efekta za razliku od Tuzle. Naše mušterije bi sjele i u taksi sa njemačkim registracijama, dok u Tuzli niko neće da sjede ako nema istaknutu taksi oznaku “ – ističe Alija Serdarević predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Kalesija.

Krajnji rok distribucije dopunskih oznaka za 2014. godinu je 28. fabruar tekuće godine. Nakon navedenog roka inspektori za cestovni saobraćaj, odnosno pripadnici policije podnosiće prekršajne naloge za prijevoznike koji nisu na propisan način označeni dopunskom taksi oznakom.
Visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske taksi oznake za pravne osobe kreće se od 3.000 do 15.000 KM, odnosno za odgovornu osobu od 500 do 1.000 KM.

(RTV Slon/ NKP.ba)