Bosanac i Hercegovac danas puni bateriju i kredit na mobilnom aparatu: Hajte...

Bosanac i Hercegovac danas puni bateriju i kredit na mobilnom aparatu: Hajte u Zetru, kulturno/sigurno je

6024
0
SHARE

Velika (i bespotrebna) hajka javnosti se digla zbog zakazanog Superfinala “Zvezda Granda” 13.jula u sarajevskoj Zetri.

Probudio se “Ćamil od Srebrenice” jedno jutro i na Facebook profilu podijelio “o čemu misli” – zasmetale mu Zvezde Granda 13.jula, dva dana nakon obilježavanja godišnjice GENOCIDA nad Bošnjacima Srebrenice, u 150km udaljenom Sarajevu. Njegov status podijeli jedan, pa drugi, pa treći… pa hiljaditi fan, koji svoju počast žrtvama odaje redovitom promjenom slike profila sa “Cvijetom Srebrenice” svakog 11.jula.
Lajkove na jutarnjo Ćamilovo promišljanje viđe i jedan novinar, pa objavi na jednom web portalu. Prenese to drugi, pa treći… pa pedeseti portal, koji svakog jula objavi priču o Maršu mira i Genocidu u Srebrenici.
Za samo nekoliko sati postade moderno pljuvati na Zvezde Granda, pa se javiše i političari koji osudiše održavanje jednog takvog događaja samo dva dana nakon obilježavanja 11.jula.
Tam-vam, dođe i do otkazivanja koncerta i prolongiranja istog za čak dva dana kasnije.
Neko se malo promoviso preko emocija Srebreničana, a Zvezde Granda dobiše reklamu kao nikada do sada.

Iako je 11.juli proglašen za Dan žalosti u cijeloj BiH, a ovo obilježavanje pratio Marš mira koji je počeo tri dana ranije, u cijeloj BiH su se održavali događaji zabavnog karaktera.
Nećemo daleko, pa ćemo se posvetiti području Tuzlanskog kantona, najuže vezanom Srebrenici i području gdje živi najveći broj Srebreničana, gdje se vikend prije 11.jula (ponedjeljak) održao veliki broj događaja zabavnog karaktera.
Subota, “izalazno večer”, samo dva dana prije 11.jula, je odisalo na krkanluk i u gradovima na području TK (ali i cijele BiH, osim Srebrenice) se nije moglo primijetiti da Bosanci i Hercegovci odaju počast žrtvama.
Muzika uživo u ljetnim kafićima, škripa guma, pijani tinejdžeri (…) i sve ono što karakteriše izlaznu večer u ljetnim danima u bh. gradovima.

Bilo je to dva dana prije 11.jula.
I sa razlogom se pitamo; Koja je razlika između 09.jula i 13.jula kada su u pitanju događaji zabavnog karaktra!?
Čak šta više, zabavni događaji dva dana prije 11.jula su mnogo veće ruganje bilježavanju genocida, jer se upravo u danima prije 11.jula obilježavaju i mnogi drugi događaji vezani za ovaj najtužniji datum u modernoj povijesti Europe.

Petak, 15.juli: Bosanci i Hercegovci dopunjavanju baterije i kredit na mobilnim aparatima

Večeras, petak 15.07.2016., u sarajevskoj Zetri će se održati Superfinale Zvezda Granda. Regionalni muzički šov u kojem su glavne zv(ij)ezde mladi p(j)evači i p(j)evaljke iz Bosne i Hercegovine.
Iako u ovom takmičenju učestvuju i omladinci iz drugih zemalja ex-Yu, Bosna i Hercegovina je “ponos” ovog takmičenja, pa tako već nekoliko godina pobjeđuju zv(ij)ezde iz BiH.

Saša Popović, koji već decenijama vedri i oblači “estradnim nebom”na području ex-Yu, i čovjek koji postavlja muzičke standarde, u Bosancima i Hercegovcima ima najveći izvor prihoda.
Lik koji sa manirima vašarskog radnika urla na mikrofon pred milionskim auditorijem, uz šljokice na majicama kao kod radnika koji dodaje gas na starom Ladinom motoru koji pokreće ringišpil i govori “nagradnu vožnju je osovojio….”.
Tako je i svoju Televiziju registrovao na području BiH, jer su naši političari omogućili da stranac (!) može mnogo povoljnije registrovati ovakav “obrt” u BiH nego u vlastitoj državi, uz minimalno plaćanje obaveza prema državi (Isti oni brižni političari koji su doprinijeli da se koncert prolongira sa 13. na 15.juli)
I “proizvode” (pevače i pevaljke) Popović plasira ponajviše po gradovima u BiH. Pogledajte oficijelne FB stranice muzičara i uvjerite se da je većina njihovih nastupa u bh. gradovima, gdje su rezervisani mjesecima unaprijed. Nakon bh. gradova, tu su evropski gradovi, gdje je, ponovo, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca (čitaj: Bošnjaka).

Najbolje promovisano Superfinale Zvezda Granda će se održati večeras, a Bosanci i Hercegovci iz skoro svih bh. gradova će danas pohrliti u Zetru.
Početak finala se mora dočekati uz punu bateriju na mobilnom aparatu, ali i uz dopunjen “kredit” na telefonu, kako bi poslali što veći broj SMS-ova i podržali svog Bosanca/Bosanku u finalu.

Poigravanje sa emocijama Bosanaca i Hercegovaca (Bošnjaka)

Prati li TV prenos Zvezda Granda ili ne, ukoliko ste korisnici društevenih mreža bili ste bombardovani vijestima kako je Jelena Karleuša i slične muzičke karikature hvale Bosance i njihovu muzikalnost.
Malo malo pa neko od p(j)evača i p(j)evaljki potepa Bosancima i Hercegovcima. Onako iz znatiželje pronađeš njihov “fan page” na Facebooku i pogledaš da je mjesecima unaprijed rezervisan(a) u nekom od bh. gradova.

Ringišpil majstor, Saša Popović, je “doktorirao” na tepanju Bosancima i Hercegovcima, a njegov recept koriste mnogi drugi.
Prednjači Jelena Karleuša, plasitificirana plavuša sa dugim nogama, koja će vjerovatno i večeras podijeliti svoja “osjećanja” sa Bosancima i Hercegovcima.

Ukoliko ona, ili neko drugi od organizatora/žirija/učesnika, se večeras pojavi sa “Cvijetom Srebrenice”…
Nadam se da ipak neće. Jer, i do sada smo ruganje shvatali kao udvaranje.

Bh. mediji će, KAKO GOD, narednih dana silovati javnost sa informacijama sa ovog događaja.

Poruka

Eto, Bošnjo, u pauzi između dvije vijesti koliko je Ronaldo donirao za Palestinu (nikada provjerene informacije!), i dok hvataš Pokemone, nađi večeras vremena da pošalješ što više SMS-ova za nekog od Bosanaca u Zvedama Granda.
To je tvoja obaveza.

Već sutra može sve po starom, i nastaviti sa pričom da su za sve krivi političari i da svoju budućnost ne vidiš u Bosni i Hercegovini.

Političari su itekako odgovorni za loše stanje u Bosni i Hercegovini, ali ponajmanje doprinose da “Ringišpil majstor” u sprovede svoj moto u praksu:
“Neću odustati dok svaka kuća u BiH ne bude imala svog predstavnika u Zvezdama Granda”.

P.S.

Superfinale Zvezda Granda nije ništa “kulturniji” događaj od Koride (borbe bikova) koju su otkazali jer se trebala održati samo dva dana prije 11.jula.
Isto je. Ako ne i gore.
Na koridama svoj “nivo” pokazuju samo oni koji budu tu, dok Zvezde Granda nameću svoje prostakluke milionskom auditoriju.

Piše: Admir Karić
(NKP.ba)