Bosanac profesor u Kataru: ”Majka nas je izbacila kroz prozor i tako...

Bosanac profesor u Kataru: ”Majka nas je izbacila kroz prozor i tako spasila od četnika”

135
0
SHARE

Mačković: Upornost i vjera u Boga mogu vas dovesti na sam vrh svijeta

adnan-mackovic-600x400

Adnan Mačković (30) jedini je Bosanac koji predaje na prestižnoj „Qatar Leadership Academy” u bogatom Kataru. Već četvrtu godinu predaje engleski jezik u akademiji koja školuje buduće diplomate i vojne službenike, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

– Od ’90-ih godina u Kataru se dešava reforma u obrazovnom sistemu. Ovdašnja vlada jako mnogo ulaže u školstvo. Naročito su kvalitetne privatne akademije – kaže Adnan za NAP. Upravo je i on posao u „Qatar Leadership Academy” dobio nakon što je engleski jezik i književnost diplomirao na prestižnom američkom koledžu St. John’s University u gradu Collegville.

Adnan je rođen u Mrkonjić Gradu. Ali, rodno mjesto napustio je ’94. godine u posljednjem konvoju izbjeglica koje su od Vojske Republike Srpske pobjegli prema Travniku i Zenici. Adnan je tad imao tek devet godina. Još uvijek se, kaže, sjeća dana kada su četnicu upali u njegovu kuću i odveli njegovog oca.

– Majka je uspjela brata i mene izbaciti kroz prozor, ali su njega uhvatili – kaže Adnan, dodajući da se na kraju i njegov otac uspio spasiti i prešao na stranu koja je bila pod kontrolom Armije BiH.

Nekoliko godina kasnije, Adnan će kao stipendista jedne međunarodne organizacije završiti prestižni američi koledž St. John’s University, odakle su mu se otvorila vrata svijeta. Prvo je radio kao profesor engleskog jezika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a onda posao dobio u Kataru.

– Katar je jako dobro organizovana i uređena zemlja. Oni drže do svoje tradicije, vjerskih i kulturnih običaja, ali u isto vrijeme prihvataju moderne promjene i napredak društva – kaže Adnan.

– Način obrazovanja njihove djece uveliko se razlikuju od sistema obrazovanja u BiH. Čas ovdje traje 55 minuta. Učenici tokom dana imaju jedan sat pauze, koju koriste za ručak. Što se tiče samih predmeta, i ovdje se izučavaju prirodne i društvene nauke kao i u Evropi, ali je sistem učenja drugačiji. Djeca se uče kroz praktičan rad na projektima, analizama, radionicama, debatama – objašnjava Adnan, piše Patria.

– Oni ne žele da njihova djeca samo pamte činjenice koje će zaboraviti kroz nekoliko dana. Upravo je to ono što treba bh. obrazovnom sistemu – kaže Adnan.

(NAP/NKP.ba)