PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Da su Bosanci i Hercegovci poznati kao osobe koje vole pomagati drugima i onima ugroženima, dokaz je i mladi osamnaestogodišnji Dino Maraković-Muratović koji trenutno živi i školuje se u Americi. On je rodom iz Zvornika, ali su ga ratne nedaće zajedno sa roditeljima odvele u ovu daleku zemlju. Kao izbjeglica nagledao se svega, a kaže uvijek će mu ostati urezano u sjećanje neimaštinja koje je sve više u BiH te bolesne i starije osobe o kojima se niko ne brine.

Kako bi svojim zemljacima pomogao ovaj mladić koji se ujedno bavi muzikom i dizajom u posljednje vrijeme organizira koncerte na kojima prikuplja novac te šalje u našu državu. Posljednja akcija koju je realizirao bila je 19 .januara kada je za bolesnu Elviru Dedić iz Sarajeva sakupio 4.000 dolara. Međutim, ovo nije jedina akcija do sada je u više navrata čak i kao šesnaestogodišnjak pomogao ugroženim osobama iz Podrinja.

Povratak Bosni

Kako je za NKP istakao Dino, u Americi se puno radi, ali puno se ulaže i u obrazpovanje, što nije slučaj sa BiH. Na naše pitanje da li bi se vratio u Bosnu i Hercegovinu, Dino kaže da je mlad da o tome razmišlja, ali da će sasvim sigurno doći kada za to bude vrijeme. On još ističe da će sada se posvetiti školi, ali i svome humanitarnom radu kako bi što više porodica usrećio. Pored svega nabrojanog, ovaj omladinac se okušao i u angažovanju pjevača u obećanoj zemlji, pa kako kažu radio je za Emira Đulovića, Kemala Malovčića, Davora Badrova, kao i za Nedjeljka Bajića-Baju.

Želje koje se tiču Bosne

Iako nikada nije bio u rodnom mjestu svojih roditelja, kaže da mu je želja doći u grad na obalama Drine te prošetati svim onim ulicama o kojima su mu pričali roditelji. „O tom gradu su mi sve najbolje pričali roditelji, ali su mi rekli i za stradanje našeg naroda, čuo sam za svu patnju, zato sma i odlučio da pomažem“, kaže ovaj osamnaestogodišnjak.

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI