Bosanska Heroina: Razija Merić iz Kalesije život svoj dala u odbrani BiH,...

Bosanska Heroina: Razija Merić iz Kalesije život svoj dala u odbrani BiH, poginula u cvijetu svoje mladosti

688
0
SHARE

Razija Merić je rodjena 27.8.1974 godine u Miljanovcima od oca Mehe i majke Senije. Osnovnu i srednju poljoprivrednu školu završila je u Kalesiji neposredno pred rat.

razija-meric

Bila je odličan učenik i često nagradjivana i pohvaljivana. Živjela je sa roditeljima u Miljanovcima. Pred rat imala je nepunih 18 godina. Borac Armije R BiH Razija je postala 16.1.1993 godine.

Kao vojnik bolniČar bila je u sastavu Samostalnog diverzantskog bataljona “Crni Vukovi” iz Vukovija. Sa svojim saborcima kao bolničarka obišla je mnoga ratišta pocevši od kalesijskog, majevičkog, zvorničkog, teočanskog pa do brčanskog, gradačačkog, vozućkog. Borila se protiv neprijatelja ali i pomagala ranjenim saborcima. Uvijek je bila sa njima na prvoj borbenoj liniji. Prilikom pružanja medicinske pomoći ranjenicima pokazivala je izuzetnu hrabrost, pomagala im je nerijetko pod kišom metaka i granata.

Razija je poginula na vozućkom ratištu, na Cvijanovicima 01.jula.1993 godine. U akciji u aktivnim borbenim dejstvima smrtno je pogodjena metkom iz pješadijskog naoruzanja. Njeno tijelo je tada ostalo na neprijateljskoj teritoriji a razmijenjeno je 21.oktobra.1993 godine i dostojno sahranjena.

Za svoje zasluge i doprinos odbrani Razija je posthumno odlikovana najvišim armijskim priznanjem “Zlatni ljiljan” Merić (Meho) Razija (24.08.1974. – 01.07.1993.).

(NKP.ba)