PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

bosanska delegacija u ST. Luisu
– Dobrodošli u moj ofis – ovim riječima gradonačelnik St. Louisa Francis G. Slay dočekao je desetočlanu delegaciju koja je ispred bh. zajednice došla u City Hall (Gradsku vijećnicu) u srijedu 30. januara sa namjerom da prezentira i zatra‍ži finalno odobrenje za izgradnju monumenta Bosanski Sebilj usred St. Louisa. Tačnije na raskrču ulica Gravois i Morganford gdje se inače več skoro 20 godina nalazi centar naše zajednice.

Kako pišu bosansko – američke novine “Sabah”, delegaciju su činili: Sadik Kukić, predsjednik Chamber of Commerce, Samir Nikšić, predsjednik Ujedinjene bh. zajednice, Anela Barbanell, Adnan Omeragić, Lejla Dudaković, Šukrija D‍id‍ović, Anel Mujkanović, Robert Porter, Dan Marsh i Carol Howard.

Nakon što se zahvalio pridošloj bosanskoj delegaciji, gradonačelnik Slay je sve pozvao u svoju luksuzno opremljenu odaju za sastanke gdje se prvi obratio Sadik Kukić govoreći o značajnom razvoju bh. zajednice u ovom gradu i ž‍elji da svoje postojanje obiljež‍i jednim monumentom koji će buduće generacije podsječšati na bitisanje i uspješnu integraciju Bosanaca i Hercegovaca u ovom gradu.
Samir Nikšić, predsjednik Ujedinjene bh. zajednice istakao je značaj postojećih biznisa kojim upravljaju vlasnici bh. porijekla. Tom prilikom je naglasio tjesnu saradnju Ujedinjene bh. zajednice i Chamber of Commerce prilikom planiranja izgradnje ovog monumenta koji će biti veliki estetski doprinos gradu St. Louiu i bh. zajednici. U toku ovog dijela izlaganja Samir Nikšić, inače građevinski poduzimać predočio je gradonačelniku pretpostavku da će izgradnja ovog objekta koštati oko 90, 000 dolara. Dio novčanih sredstava obezbijedit će gradske vlasti, a dio članovi bh. zajdnice u St. Louisu kroz razne donacije koje će tek uslijediti.

Adnan Omeragič, mladi projektant u toku prezentacije projekta naglasio je da će budući Bosanski Sebilj okruž‍ivati lijepo uređen park kao i tekuća voda koja če iz fontane Sebilja konstantno teći, baš kao na sarajevskoj Baščaršiji.

bosanski sebilj u st. luisuIzraž‍avajući divljenje prikazanim fotografijama Bosankog Sebilja i zadovoljstvo što se tako lijep objekat ukrašavati St. Louis, gradonačelnik Slay je dao punu podršku projektu te dao upute svojim saradnicima Stevenu Gregaliju i Angelo Sita za dalju koordinaciju sa članovima bh. zajednice.

Prisutna aldermanka Carol Howard ovom prilikom je gradonačelniku objasnila pripadnost postoječeg zemljišta gdje će se monument graditi te preporučila da se uključivanjem u projekat gradskog advokata postave osnovne pravne klauzule.
Anela Barbanell, sekretar Chamber of Commerce i ujedno slu‍žbenik Carrollton Bank istakla je da je već otvoren račun za fondove koji će biti uplačivani u ime izgradnje ovog monumenta.

– Mi imamo naše bosanske građevinske kompanije koje će svojim zalaganjem značajno umanjiti troškove izgradnje, istakla je Barbanell i dodala da prikupljanje očekivanih fondova neće biti veliki problem jer su se Bosanci i Hercegovci u ovom gradu u viđe navrata dokazali da ne ž‍ale dati svoj dolar za nešto to je transparentno.

St Louis
St. Louis, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca u ovom prelijepom gradu

Na pitanje aldermanke Howard kada će se početi sa prikupljanjem donacija, Anela Barbanell je spremno odgovorila da do sada nije bilo logično prikupljati sredstva jer nije postojala zvanično odobrenje gradonačelnika i gradskih vlasti.

– Sada kada imamo saglasnost i podršku grada St. Louisa, mo‍žemo početi i sa prikupljanjem fondova – dodala je Anela Barbanell.

Gradonačelnik Francis Slay u toku prezentacije nije krio zadovoljstvo i punu podršku ovom projektu da bi potom rekao:

Mi ‍želimo da što više Bosanaca ostane ž‍ivjeti u St. Louisu. Ovaj projekat će svakako doprinijeti ovoj našoj ž‍elji. Osim toga mi se trudimo svakodnevno da povećamo bezbjednost u našem gradu kao i kvalitet školstva.

sarajevo sebilj
Čuveni Sebilj na Baščaršiji, Sarajevo

A. Mehmedović
(NKP kalesijski.com)

PODIJELI