PODIJELI

Ukidanje interneta je postao zaštitni znak za skoro svaki režim čija vlast se bližila kraju u posljednje vrijeme, a primjer su Libija, Egipat i sada Sirija. Sudeći prema novom istraživanju koje je sprovela kompanija za nadgledanje mreža Renesys, ovo bi se moglo desiti i u mnogim drugim zemljama, uključujući Njemačku, Jemen i Etiopiju.

Čak 61 zemlja na svijetu posjeduje svega jednog ili dva provajdera koji ih povezuje s internetom. „U pitanju je visok stepen centralizacije i vrlo malo konkurencije. To su mjesta koja su prirodno, ili organizaciono, kroz određene regulative i zakone, onemogućile postojanje velikog broja provajdera. Ukolko ste dovoljno malo mjesto, skoro je neizbježno da ćete posjedovati toliko malo interneta da je njegovo gašenje poput gašenja svjetla u sobi“, izjavili su iz Renesysa.

S druge stranje, više od 30 zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država i Holandije, posjeduje preko 40 provajdera i njih je skoro nemoguće isključiti, prenosi b92.net. Ni Afganistan nije u velikoj opasnosti od gubljenja interneta. To je zemlja koja je jednom imala veliku pokrivenost.

Ona nije bila sjajna, ali kada je uništena tokom rata, nova mreža se oformila povezujući se za različitim regionima Pakistana, Irana, Uzbekistana i Turkmenistana. „Afganistan, koji je u sredini, kupuje svoj interet od njih svih. Vlada u Kabulu više ne može da ga isključi tako lako“

PODIJELI