PODIJELI

Muslimanima i muslimankama u Kalesiji, Bosni i Hercegovini, kao i našim dobrim Bošnjacima u dijaspori berićetni i sretni dani Kurban-bajrama.

Poštovani pripadnici islama,

Drage džematlije iz svih naših 28 kalesijskih džemata,

Uvažena muslimanskobošnjačka kalesijska dijasporo,

Esselamu a’lejkum-sasvim ljudski, bratski i islamski!

Mi imamo naše bajrame kao izloge naše duhovnosti, tradicije i adeta. Hadži – kurban bajram je naša radost, radost komšijskog susretanja i radost darivanja. Prilika nam je da kao Bošnjaci muslimani posvijestimo našu životnu praksu, da mijenjamo svoje prilike i da osnažimo naše rodbinske veze. Za ovobajramske dane, uz klanje kurbana, vezana je i dužnost obavljanja hadža. Nažalost, zbog pandemije korona virusa, ove godine nemamo hadžija na hadžiluku u Mekki iz naše Kalesije. Ovo stanje pandemije je prilika da porazmislimo o našem stanju, o našem pristupu islamu, o našoj dobroj, ali i lošoj životnoj praksi. Vrijeme je da sami sebe analiziramo: da li baš gorljivo obavljamo petu islamsku dužnost bez dobrih osnova iz ostala 4 islamska šarta!

Dinska braćo,

Neka su nam na ovaj Kurban-bajram sve misli čiste i neka se među nama muslimanima desi korekcija svijesti, neka nam djeca budu islamskog soja i neka nam naši kurbani i sva druga duhovna i materijalna žrtvovanja budu kabul kod Svemogućeg Allaha. Neka na Kurban-bajram blistaju naše kuće, naše avlije, i neka se na najbolji način zbrinu ostaci od kurbana naših kako ne bi u našoj Kalesiji izazvali ekocid. Imati čistu životnu sredinu dio je i imana i muslimanske tradicije.

Muslimanima i muslimankama u Kalesiji, Bosni i Hercegovini, kao i našim dobrim Bošnjacima u dijaspori berićetni i sretni dani Kurban-bajrama.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

  • Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić
  • Predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić


(NKP.ba)

PODIJELI