Četiri žrtve naći će vječni smiraj na 25. kolektivnoj dženazi u Gornjoj...

Četiri žrtve naći će vječni smiraj na 25. kolektivnoj dženazi u Gornjoj Kalesiji

518
0
SHARE

U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija u četvrtak 1. juna klanjat će se 25. kolektivna dženaza za žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni na području Zvornika.

Vječni smiraj pronaći će: Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici, Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu, Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima i Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana, a šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji ukopani su posmrtni ostaci 792 žrtve, dok su preostala tijela ukopana u lokalna mezarja na području Zvornika. Prema zvaničnoj evidenciji samo na području Zvornika ubijeno je više od 2.000 civila. Mnogi još uvijek nisu pronađeni.

Ove podatke saopštio je danas Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, iskazujući ogorčenje neadekvatnim radom državnih institucija na otkrivanju počinilaca ratnih zločina, te na traganju za nestalima.

“U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7.600 osoba, nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sramota je da za skoro tri decenije nismo uspjeli pronaći tijela žrtava, kako bi bili dostojno sahranjeni. Nažalost, naša tužilaštva su potpuno usporila taj proces i sigurni smo da će zbog toga veliki broj počinilaca ostati nekažnjen. Kada mi ko spomene tužilaštvo, plače mi se”, kazao je Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik.

Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Organizacionog odbora 25. kolektivne dženaze i hafiz Izet ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, pozvali su građane da organizovano posjete sva stratišta i na taj način odaju počast žrtvama.

(AA/ NKP.ba)