PODIJELI

Danas (četvrtak, 30.04.2020.) se održava 30.redovna sjednica OV Kalesija.
Na dnevnom redu se našlo ukupno 25 tačaka.

Na dnevnom redu se našla i tačka: Razmatranje i donošenje Odluke o dodjeli Općinskih priznanja.

O ovoj temi smo pisali dan ranije, zbog činjenice da je dobitnik najvećeg priznanje Općine Kalesija, pripremljenom odlukom Komisije, aktuelni načelnik S.Dž., a Član 3 iste Odluke definiše da S.Dž. sam sebi uručuje ovu nagradu.

O mogućim scenarijima na ovu temu možete pročitati, ukoliko već niste, na linku ispod.

Predsjednik Komisije, Jasmin Osmančević, zamjenik predsjedavajućeg OV, je prije rasprave po ovoj tački dodao Amandman na Član 3, kojim se definiše da ukoliko je načelnik dobitnik priznanja da isto priznanje bude uručeno od strane predjsednika Komisije.

Odluka je usvojena prema pripremljenoj Odluci Komisije, uz usvojeni Amandman koji je postao sastavni dio Odluke.

  • ZA Odluku je glasalo 16 vijećnika. UZDRŽANO je bilo 3. PROTIV je bilo 3.
  • (Ukupno je glasalo 22 vijećnika)

Ovako su glasali vijećnici za Odluku o općinskim priznanjima…

Posted by Nezavisni Kalesijski Portal on Četvrtak, 30. April 2020.

Prema Odluci OV Kalesija –  “Medalja sa zlatnim grbom”, najveće priznanje Općine, će pripasti Džafić Seadu, sinu Muharema iz Kalesije.
Riječ je o aktuelnom načelniku Općine Kalesija.

“Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija”, drugo priznanje Općine, prema odluci pripada;
1. Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Kalesija,
2. UDRUŽENJE CRVENO BIJELA CRVENA RADOST Tuzla,
3. Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesija.

—————————-

Svakako da je zanimljivo da je kalesijski SDP, koji je glasao ZA odluku, do jučer javno tvrdio da neće podržati ovu odluku, jer je Općina stagnirala za vrijeme njegovog načelnikovanja u Kalesiji. Posebno je zanimljivo obraćanje imao predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, koji je pred sjednicu dobio i papir sa informacijama o angažmanu Džafića na raznim poljima, pa je vjerovatno iščitao sve navedeno.
Dan ranije smo pisali da jedan od vijećnika SDP-a odavno obećao podršku za načelnika, ali neposredno prije sjednice vijećnici SDP-a su očigledno dobili instrukciju da svi glasaju za Odluku. Kako smo već pisali, postojala je mogućnost da ukoliko vijećnici SDP-a ne daju podršku ovoj Odluci da ne bi bio usvojen Izvještaj o radu JZU Dom zdravlja Kalesija, čiji je direktor ujedno i predsjednik SDP Kalesija.

Veoma zanimljivo je da je predsjednik Komisije, J. Osmančević, hvalospjevima pričao o “gospodinu Džafiću”, a ne tako davno je nudio svoju stručnu pomoć istom, te ga nazivao nesposobnim, i da čak ne zna ni pričati.

Zanimljive rasprave je imao Mensur Hukić, predsjednik Kluba NL Sead Džafić, koji je na veoma emotivno način govorio o svom predsjedniku i vlasniku kompanije u kojoj radi. Hukić je imao veoma emotivno obraćanje, i svakako preporučujemo da ukoliko budete u prilici pogledate i snimak sjednice. Hukić je naglasio da priznanje dobija Džafić Sead sin Muharema, odnosno da nagrada nije vezana samo za njega kao načelnika.

Žestok protivnik odluke ne bio vijećnik Mujo Mujkić, koji je ovo nazvao i sramotom za Kalesiju. Rekao je da je on ranije dobio jedno od općinskih priznanja, te će isto vratiti.

Vijećnik Fadil Alić je zamolio načelnika da odustane od ove nagrade. Alić je rekao da je u predizbornoj kampanji zajedno sa Džafićem obećao da će raditi drugačije od prethodnika, a ovim se pokazuje da se radi isto i gore. Alić je dodao da su čudne noći uoči sjednica Općinskog vijeća Kalesija, jer mnogi vijećnici promjene svoje stavove koje zagovaraju samo dan prije sjednice.

Vijećnik Damir Husić je imao amandman da se zamjeni dobitnik najveće nagrade, odnosno da ista pripadne Hasanu Palošu, ali amandman nije dobio podršku vijećnika.

(NKP.ba)

PODIJELI