Da li je voda u općini Kalesija za piće: Vijećnik Galib Softić...

Da li je voda u općini Kalesija za piće: Vijećnik Galib Softić tvrdi da nije, u VIK-u kažu da tu vodu piju i oni

141
0
SHARE
Da li je voda u općini Kalesija za piće?!

Na 28. redovnoj sjednici OV Kalesija ponovo je postavljeno pitanje da li je voda sa Gradskog vodovoda u Kalesiji za piće.
To je pitanje koje vijećnik Galib Softić (SDP) postavlja već nekoliko sjednica u nizu, ali do sada nije dobio zvaničan odgovor na sjednici Općinskog vijeća, u usmenoj ili pismenoj formi.

Izvještaj sa 28. redovne sjednice OV Kalesija

Na našu adresu je proteklih mjeseci došlo nekoliko pitanja na istu temu, a dobili smo i nekoliko fotografija koje su nam poslali građani koji sumnjaju u ispravnost vode u gradskom vodovodu.
Upravo zbog toga smo odlučili pisati o ovoj temi.

Da li je voda u općini Kalesija za piće?!
Da li je voda u općini Kalesija za piće?!

Iako u JU Vodovod i kanalizacija općine Kalesija tvrde da je voda za piće, te da zadovoljavava sve propisane standarde, zbunjujuće je zbog čega takav odgovor vijećnik Galib Softić ne može dobiti na sjednici Općinskog vijeća.
Nezvanično saznajemo da njegovo pitanje iz OV Kalesija nikada nije niti stiglo u JU Vodovod i kanalizacija Kalesija (VIK Kalesija).
U ovom preduzeću su upoznati sa pitanjem vijećnika Softića, ali pisani odgovor prema Općinskom vijeću nisu dužni poslati dok u njihove preduzeće ne dođe pitanje u pisanoj formi.
S druge strane, vijećnici iz opozicije stoje iza stava da voda nije za piće, te da JU Vodovod i kanalizacija, ukoliko je toliko sigurna u ispravnost vode za piće, može poslati pismo prema Općinskom vijeću u kojem će garantovati ispravnost vode u Gradskom vodovodu, odnosno ispravnost vode koja dolazi do kuća u kalesijskim naseljima.

Podsjećamo, vijećnik Galib Softić je ranije govorio da ne sumnja u ispravnost vode u Fabrici vode “Krušik” koja se nalazi u Donjim Vukovijama gdje se voda prečišćava, ali da ta ista voda nije za piće dok prođe kroz cijevi i dođe do česmi koje koriste domaćinstva.
Softić je u više navrata govorio o oštećenima u vodovodnoj mreži, te da su cijevi pune mangana, cinka (…), te da je voda štetna za zdravlje.

vodovod kalesija KRUSIK
Fabrika za vodu “Krušik”

Galib Softić: Ne postoji Odluka da je voda u Kalesiji za piće!

SDP je mjesec dana nakon otvaranja Fabrike za vodu “Krušik”, 2012. godine, tražio od načelnika da kaže da li je voda za piće ili nije, ali odgovor nikada nisu dobili. Čak su vijećnici donosili i vodu sa muljem kako bi potkrijepili svoje sumnje.

Galib Softić
Galib Softić

Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća smo donijeli Odluku da je voda tehnički ispravna, ali ne i da je ista za piće. To su dvije različite stvari. Tvrdim da ne postoji Odluka u kojoj piše da je voda za piće, a ako ista postoji neka me neko demantuje u pismenoj formi” – kategoričan je Galib Softić.

Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća Kalesija je dobio usmeni odgovor da je “voda tehnički ispravna, a da građani odluče hoće li je i piti”.

2014. godine je čak urađena i analiza vode u dvorištu Galiba Softića koju je uradio kantonalni Institut, kada je utvrđeno da je voda za piće.

“Ja nisam bio kod kuće kada se radila analiza, i kao građanin imam pravo da sumnjam u ispravnost analize” – kaže Softić.

Hoće li VIK Kalesija poslati dopis svim mjesnim zajednicama i garantovati ispravnost vode: U VIK-u tvrde da je voda ispravna za piće

“U više navrata sam govorio, i ponavljat ću dok ne dođe do toga, neka JU Vodovod i kanalizacija Kalesija pošalje dopis svi mjesnim zajednicama u kojima isporučuju vodu, u kojem će pisati da je voda za piće. Dakle, neka nam garantuju da je voda za piće, a ne da je tehnički ispravna. Ne sporim da se tom vodom može prati odjeća, ali neka nam kažu i da je za piće” – poručio je Softić.

Iz Vodovoda tvrde da je voda za piće, i da nema razloga da se o tome javno izjašnjavaju dok neko ne utvrdi suprotno.
Kako nam je ranije rečeno, analize vode koje radi kantonalni Institut su neovisne od njihove firme, i da oni rade takve analize više puta tokom godine, i na mjestima gdje oni žele.
U VIK-u smo pitali da li je voda za piće, i ako jeste da li oni istu piju u svojim kućama.

Voda je za piće. Uposlenici preduzeća kod kuće, ali i u sjedištu preduzeća, piju tu istu vodu. Na našem cjnovniku piše da je voda za piće. Tu Odluku je donijelo Općinsko vijeće, a ne Vodovod” – govori Senaid SInanović, direktror JU Vodovod i kanalizacija općine Kalesija.

.
(NKP.ba)