PODIJELI

U subotu (26.09.2020.) je bila 33. redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, koja je prekinuta nakon 11. tačke dnevnog reda zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog činjenice da je u tom trenutku sjednici prisustvovalo manje od 14 vijećnika.

Kompletan tok sjednice možete pogledati na linku OVDJE.

Danas (utorak, 29.09.2020.) u Općini Kalesija je protokolisan Zahtjev prema predsjedavajućem OV Kalesija da zakaže sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda; – Razmatranje i donošenje Akcionog plana za realizaciju aktivnosti u cilju otklanjanja propusta i nepravilnosti utvrđenih izvršenom revizijom poslovanja Općine Kalesija za 2019. godinu.

Inače, zahtje za sazivanje sjednice može uputiti 1/3 vijećnika, odnosno njih najmanje 9.
Zahtjev za sazivanje ove sjednice je potpisalo 10 vijećnika;
Armin Karić, Senad Šmigalović, Semir Mujkanović, Galib Softić, Fadil Alić, Adnan Kamerić, Šemsudin Ćatić, Damir Husić, Mujo Mujkić i Nihad Hamzić.

Podsjećamo, u nedavno objavljenoj reviziji poslovanaj Općine Kalesija u 2019. godini utvrđene su brojne nepravilnosti, a OV Kalesija je imalo rok od 60 dana da zakaže tematsku sjednicu na tu temu, ili da na redovnoj sjednici uvrsti tačku dnevnog reda na tu temu. To nije urađeno, a načelnik i većina su ignorisali inicijative opozicionih vijećnika, ali prije svega i zakonske procedure.

Predsjedavajući ima rok od tri dana da se izjasni o ovome, kao i rok do 20 dana da zakaže sjednicu. Ukoliko to ne uradi, onda najstariji od vijećnika ima pravo da zakaže sjednicu.

Svakako da nema razloga da se ne zakaže sjednica, te bi samo nezakazivanje bilo jasan signal da predsjedavajući po instrukciji načelnika ignoriše zakon, kako zbog ranije obaveze za zakazivanjem sjednice tako i zbog ignorisanja volje vijećnika za zakazivanjem sjednice.

– Ono što je jasno, u Općinskom vijeću Kalesija načelnik nema većinu (14+ vijećnika), a to je bilo evdentno nakon što su vijećnici koji su u njegovoj stranci i pod njegovom kontrolom po ko zna koji put odstupili od koalicionog dogovora te na neki način prevarili svoje partnere, nakon što oni podržali odluke koje su išle njima u prilog.

Da li OV Kalesija ima novu parlamentarnu većinu, koja bi u narednom periodu mogla da ospori i druge stvari – ostaje da se vidi.
Ono što je sigurno, biće jasno ko je i u kolikoj mjeri podrška aktuelnom načelniku, koji je u proteklom periodu uticao na brojne političke odluke zbog kojih bi građani Kalesije mogli ispaštati u narednom periodu, a sve je izvjesnije da će biti prostora i za istražne policijske radnje, kao i da je u Općini Kalesija mnogo predmeta koje treba “prečešljati” i Tužilaštvo.

PODIJELI