PODIJELI

U subotu (29. februara 2020.) u Kalesiji je održana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH.

Nije to prvi put kršenje odluka koje je usvojilo Općinsko vijeće Kalesija.
Konkretno, u prošlom sazivu OV je usvojena inicijativa da da se svečane sjednice/akademije povodom značajnih datuma za Kalesiju i BiH održavaju na sami datum praznika, a nikako nekim drugim danom.
Bila je to jedna od rijetkih vijećničkih inicijativa koja je dobila jednoglasnu podršku vijećnika.

Kako smo u tekstu prije Svečane akademije najavili, na Dan nezavisnosti, 1.marta, smo posjetili šehidsko spomen-obilježje ispred zgrade Općine Kalesija, proučivši Fatihu i uz polaganje jednog ljiljana.

Na isto nismo pozvali nikoga direktno, ali svakako da smo pozvali sve koji osjećaju potrebu da Dan nezavisnosti obilježe 1.marta, kada to i jeste.

Tako su na šehidskom-spomen obilježju ispred zgrade Općine Kalesija pojavila četiri vijećnika u aktuelnom sazivu OV Kalesija; Jasmin Osmančević, zamjenik predsjedavajućeg OV, kao i vijećnici SDA; Damir Husić, Mujo Mujkić i Nihad Hamzić.
Također, bio je prisutan i bivši načelnik Općine Kalesija, Rasim Omerović.
Prisustvovala je delegacija OO SD Kalesija, na čelu sa predsjednikom Farukom Džafićem, kao i skoro kompletno rukovodstvo ove stranke u Kalesiji.

Predstavnici Planinarskog društva (PD) Kalesija su također odlučili obilježiti Dan nezavisnosti BiH u nedjelju, 1.marta.

  • Treba pomenuti da se Dan nezavisnosti i u drugim općinama/gradovima održava ranije, pa čak i u Predsjedništvu BiH, ali isti nikada nisu donijeli odluku kao OV Kalesija.
    Kalesija je prvi oslobođeni grad u BiH, ali je i prvi donio jednu ovakvu odluku. Istu treba poštovati, jer je odraz poštovanja prema Državi.


(NKP.ba)

PODIJELI