Dani povelje u Kalesiji: U četvrtak i petak tribine, u ponedjeljak Bakir...

Dani povelje u Kalesiji: U četvrtak i petak tribine, u ponedjeljak Bakir Izetbegović otvara izložbu fotografija o Aliji Izetbegoviću

301
0
SHARE

alija izetbegovic muzejNakon vrlo uspješno organiziranog Ljetnog sajma knjige, U Kalesiji se nastavlja manifestacija “Dani Povelje”.
U četvrtak, 29. avgusta, sa početkom u 15,00 sati, u Gradskob biblioteci Kalesija bit će upriličena javna tribina: “Karakteristike popisa stanovništva u BiH (1879 – 1991)”. Uvodničari su prof. dr. Sead Selimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i prof. dr. Nijaz Karić, prorektor za nastavu na Filozofskom fakultetu u Tuzli. S obzirom na aktuelnost teme i na kvalitet uvodničara, očekuje se prisustvo velikog broja posjetilaca.

I sutradan, u petak, 30. avgusta, u 15,00 sati, će se održati još jedna tribina. Ovoha puta tema je: “Dovišta na području kalesijske općine kroz povijest i značaj dove u životu muslimana”. Uvodničari su Šefko ef. Sulejmanović, profesor u Behram-begovoj medresi, prof. dr. Senaid Hadžić, ministar u Vladi TK-a, prof. dr. Nijaz Karić, prorektor za nastavu na Filozofskom fakultetu u Tuzli, mr. Dževad Tosunbegović i Samir Halilović, profesor historije i predsjednik UG “Ornament”. Na ovoj tribini će biti predstavljen projekat oživljavanja dovišta iznad Hajvaza pokraj Pašinog puta, u blizini lokaliteta Orlić, gdje su nekad održavane kišne dove. Gost tribune će biti i 75-togodišnji Avdo Karić iz Hajvaza, koji je kao dječak prisustvovao tim dovama i koji će kazivati sjećanja o dovi u Hajvazima.

U ponedjeljak, 2. septembra, u saradnji sa Muzejom “Alija Izetbegović”, a u povodu obilježavanja 10. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegobvine, u galerijsom prostoru BKC-a, bit će otvorena “Izložba fotografija o liku i djelu r. Alije Izetbegovića”. Na otvaranju izložbe će govoriti: Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Rasim Omerović, načelnik, i Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović”.

Suorganizatori su i JU BKC “Alija Izetbegović”, UG “Ornament”, te BZK Preporod Zvornik, BZK Preporod Sapna i BZK Preporod Osmaci.


dani povelje 2013 kalesijaProgram manifestacije 
“Dani Povelje 2013″

 29. 08. 2013. (četvrtak), 15, 00 sati:

– Tribina: Karakteristike popisa stanovništva u BiH  (1879 – 1991)

Uvodničari:

prof. dr. Sead Selimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli

prof. dr. Nijaz Karić, prorektor za nastavu na Filozofskom fakultetu u Tuzli

30. 08. 2013. (petak), 15,00 sati:

– Tribina: Dovišta na području kalesijske općine kroz povijest i značaj dove u životu muslimana

Uvodničari:

Šefko ef. Sulejmanović, profesor u Behram-begpovoj medresi

prof. dr. Senaid Hadžić, ministar u Vladi TK-a

prof. dr. Nijaz Karić, prorektor za nastavu na Filozofskom fakultetu u Tuzli

mr. Dževad Tosunbegović

Samir Halilović, profesor historije i predsjednik UG “Ornament”
2. septembar (ponedjeljak), 16,00 sati:

Izloba fotografija o liku i djelu r. Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH

Na otvaranju izložbe će govoriti: Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Rasim Omerović, načelnik, i Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović”

(NKP.BA)