PODIJELI

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će donijeti konačnu odluku o tome da li će entitet Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Za danas je zakazana prva redovna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, na kojoj se kao tačka dnevnog reda nalazi verifikacija mandata delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Riječ je o trojici delegata kojim je Centralna izborna komisija (CIK) BiH naknadno dodijelila mandate kako bi se popunio Klub delegata iz reda srpskog naroda. Mandate su dobili Mladen Lonić, kandidat SDP-a za Skupštinu USK, Dragan Stevanović, kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, i Nikica Bosnić, kandidat Srpske liste za Skupštinu Kantona 10.

Federalni delegati izjasniti će se i o prijedlozima zakona o Gradu Čapljina, Gradu Ljubuški, Gradu Gradačac, Gradu Visoko, Gradu Gračanica, Gradu Srebrenik i Gradu Živinice.

Zasigurno najzanimljivije tačke dnevnog reda bit će Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla i Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” d.d. Sarajevo.

Garancija za podizanje kredita bez većinske podrške i Doma naroda Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu iako je u Zastupničkom domu PFBiH odobrena na sjednici početkom mjeseca.

Izgradnju Bloka 7 tuzlanske termoelektrane od 450 MW zagovornici odluke najavljuju kao projekt od javnog interesa i krucijalnog značaja, višestruko korisnu investiciju koja će osigurati energetsku nezavisnost Federacije, odnosno BiH, a Tuzlacima omogućiti čišći zrak budući da podrazmijeva gašenje više dosadašnjih zastarjelih blokova te izgradnju novog po najsavremenijoj tehnologiji.

S druge strane, iz Energetske zajednice su uoči zasjedanja Zastupničkog doma PFBiH apelirali da bi garancija Federacije BiH za kredit u ovom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova i ranije naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grace periodom

(NKP.ba)

PODIJELI