PODIJELI
  • Iako to nije propisano, DZ Tuzla je kao i drugi domovi u ranijim godinama naplatio izdavanje ljekarskih uvjerenja za upis djece u predškolsko i prve razrede, piše OSLOBOĐENJE.
  • Kako su potvrdili roditelji učenika koji su upisali djecu u prvi razred ove godine, ista usluga se naplaćuje i u Domu zdravlja Kalesija.

U posljednjih nekoliko godina Javna zdravstveno-nastavna ustanova Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla je bez ikakvog osnova i potencijalno nezakonito od svojih građana, odnosno od roditelja djece koja upisuju predškolsko ili prve razrede škola, uzela nekoliko desetina hiljada KM. Prema informacijama iz ranijeg izvještaja Doma zdravlja Tuzla, samo u 2017. godini obavljeno je više od 7.500 ljekarskih pregleda djece koja kreću u predškolsko ili u školu, na osnovu čega je DZ Tuzla prikupio oko 60 hiljada KM.

Direktor na putu

Na ovaj problem je ukazalo i Udruženje Zemlja djece iz Tuzle, koje je nakon ignorisanja zahtjeva za ukidanje ove prakse Doma zdravlja, pomoć i pojašnjenja zatražilo i od viših instanci.

– Ministarstvo za ljudska prava BiH proslijedilo je našu inicijativu Domu zdravlja Tuzla, kao i Gradskom vijeću kao osnivaču, tražeći da se ukine ova praksa. O svemu ovome izjasnio se i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, koji je kazao kako je vađenje ljekarskog uvjerenja već plaćeno u okviru ugovora koji Zavod sklapa sa domovima zdravlja. To praktično znači da je Dom zdravlja Tuzla svih ovih godina nezakonito uzimao sredstva od roditelja, kazala je za Oslobođenje Mirsada Bajramović, predsjednica Udruženja Zemlja djece u BiH.

Ovakva praksa krši i međunarodne i domaće standarde, prije svega osnovno načelo okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a to je da sva djeca moraju imati jednak pristup obrazovnom sistemu.

– Kad govorimo o domaćim standardima, postoji Odluka o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava u kojoj jasno stoji da se ljekarska uvjerenja za upis u škole smatraju osnovnim pravom, a tu je i Naredba o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH, gdje je u nomenklaturi usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti utvrđeno da se u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja, između ostalog, podrazumijeva izdavanje ljekarskih uvjerenja djeci za potrebe ekskurzije, upisa u školu, takmičenja i slično, dodala je Bajramović.

Sve ove navode je potvrdio i ZZO TK-a u dopisu od 5. jula 2019. godine. Na originalni dopis Udruženja, a potom i Ministarstva za ljudska prava BiH, Dom zdravlja Tuzla je odgovorio da ljekarska uvjerenja ne spadaju u obaveznu zdravstvenu zaštitu, predlažući da se to riješi posebnim zakonskim i podzakonskim aktima.

U međuvremenu, a prema informaciji koju smo dobili od ministrice zdravstva TK-a Dajane Čolić, direktor Doma zdravlja Tuzla je donio odluku da se prekine praksa naplate uvjerenja.

– Direktor je na službenom putu, ali mi je kazao da se uvjerenja ne naplaćuju već mjesec. Ja ću zatražiti očitovanje i drugih domova zdravlja i zatražiti strogu primjenu aktuelnih naredbi i odluka koje uređuju ovu oblast, jer ako se uvjerenja plaćaju, onda više ne govorimo o besplatnom osnovnom obrazovanju, naglasila je ministrica Čolić.

Prema našim saznanjima, svi veći domovi zdravlja u TK-u, uključujući Lukavac, Kalesiju, Živinice i Gračanicu, ne naplaćuju ove usluge.

Vraćanje novca

Ne naplaćuju ih ni u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, što nam je potvrdila majka djevojčice koja je krenula u predškolsko obrazovanje u sklopu JU Djeca Sarajevo. Kako je kazala, ljekarsko uvjerenje je izvadila u Domu zdravlja Ilidža potpuno besplatno. Da su uvjerenja besplatna, potvrdili su nam i službi za informisanje Doma zdravlja KS-a, ali i doktor pedijatar Izet Hočko.

– U Domu zdravlja Kantona Sarajevo ne naplaćuju se ova ljekarska uvjerenja. Ranije se plaćao samo obrazac, koji je koštao marku, ali sad se ne plaća ni to, ispričao nam je doktor Hočko.

Iz Udruženja Zemlja djece poručuju da će pokrenuti zakonske procedure i zahtijevati da se naplaćeni novac vrati.

– Da smo država koja ima razvijen sistem odgovornosti, ovdje bi tužilaštvo već moralo reagovati, zaključila je Bajramović, piše OSLOBOĐENJE.

Kako su potvrdili roditelji učenika koji su upisali djecu u prvi razred ove godine, ista usluga se naplaćuje i u Domu zdravlja Kalesija.

(NKP.ba)

PODIJELI