PODIJELI

Džemat Caparde čini nekoliko naselja nekadašnje općine Kalesija, koji su nakon Daytona pripali novoformiranoj Općini Osmaci; Hajvazi, Caparde, Kusonje i Matkovac. 

Džamija je tokom rata u potpunosti porušena, ali je uporedo sa povratkom napravljena nova. Zbog potreba džemata džamija, koja se nalazi u naselju Hajvazi, je proteklih godina je bilo nekoliko dogradnji, a u zadnjoj, kada se dogradile multimedijske prostorije za mektebsku nastavu i “divanhana”, učestvovalo je i Federalno ministrstvo za izbjeglice i raseljene osobe.

U nedjelju (17.11.2019.) ministar Edin Ramić uz pratnju pomoćnika Seada Kopića, predsjednik MIZ Kalesija Ibrahim Aljić, sekretar Medžlisa Nevres Fatić, imam džemata Caparde Mirsad Sakić, su obišli nedavno završene radove na asfaltiranju velikog platoa ispred harema džamije. Naime, parking prostor je bio jedan od gorućih problema ovog džemata već duži niz godina, pa je ovim činom itekako olakšan prilaz i parking prostor kod džamije, ali problem sa putem u naselju Hajvazi, koji je zbog neriješenog problema sa ulazom u harem džamije često bio pod vodom.

Predstavnici kalesijskog Medžlisa i džemata Caparde su se zahvalili ministru Ramiću koji se uključio u rješavanje ovog problema.
Pored FMROI, koji je finansirao najveći dio, u realizaciji orojekta su učestvovali i; džematlije, Medžlis Kalesija i Općina Osmaci.

Ramić je u kratkom obraćanju prisutnima podcrtao važnost rješavanja ovih problema, te da su u proteklom periodu na prostoru u kojem gravitira ovaj džemat uradili nekoliko infrastrukturnih projekata, koji olakšavaju i poboljšavaju kvalitet života stanovništva, te ostaju na korištenje generacijama koje dolaze.

U proteklom periodu preko FMROI na prostoru koji gravitira u džematu Caparde je realizirano nekoliko projekata, a svakako treba izdvojiti stalnu podršku za doviše “Pašin put”, koja okuplja brojna povratnička naselja u ovom dijelu BiH.
Svakako da treba pomenuti nedavno realizivane projekte; asfaltiranje puteva u naselju Caparde, obnova mekteba u Capardima, već pomenuto ulaganje u džamiju, sufinansiranje izgradnje šehidskog-spomen obilježuja u Hajvazima….

Treba naglasiti da je FMROI pokazalo interesovanje da se u skoroje vrijeme asfaltira i alternativni prilazni put za Hajvaze, pored pruge, jer tokom zimskih dana mješta i ovog naselja imaju problema sa postojećim putem na dijelu gdje se lokalni put spaja sa glavnom saobraćajnicom.

(NKP.ba)

PODIJELI