Epidemija donijela priliku za domaći turizam: Tuzlanski kanton je regija koju vrijedi...

Epidemija donijela priliku za domaći turizam: Tuzlanski kanton je regija koju vrijedi posjetiti

610
0
SHARE

Epidemija koronavirusa dovela je do toga da će većina građana godišnje odmore provesti unutar granica naše zemlje. Ali, to nije razlog za negativne reakcije, već prilika za obići bh. sredine sa beskrajnim ljepotama, a neke od njih se nalaze i u Tuzlanskom kantonu.

Novonastalu situaciju turističke organizacije u Tuzlanskom kantonu koriste za sve glasniju promociju domaćeg turizma, predstavljanje prirodnih resursa ove regije te kreiranje aranžmana za goste iz drugih gradova. 

“Na području cijelog kantona smatramo da je ovo jedna šansa za razvoj turizma, odnosno iskorištavanje svih kapaciteta koje Tuzla i Tuzlanski kanton imaju. Na raspolaganje se stavljaju vrlo vrijedni turistički resursi koji imaju šansu i mogućnost da postanu atraktivna turistička destinacija u ovom vremenu”, kaže za Klix.ba Miralem Mešković, voditelj turističkog ureda Turističke zajednice TK.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Tuzlanski kanton trenutno je najprepoznatljiviji po komplesku jedinih slanih vještačkih jezera u Evropi. Iz Kantonalne turističke zajednice upravo panonska jezera smatraju glavnim mamcem, međutim, postoje i brojni drugi vrijedni turistički dragulji koji zaslužuju istu pažnju, a nalaze se u ruralnim područjima. 

“Tu su prije svega kladanjski predjeli gdje se nalazi neprevaziđena planina Konjuh sa jednim velikim dijelom koji je zaštićen zakonom o zaštiti prirode. Raspolaže veoma interesantnim planinskim predjelima, šetnicama, stazama, planinarskim stazama, rječicama, potocima i slično. Također, tu su instalirani ugostiteljski i hotelski kapaciteti, a među njima su i etno avlije te bašte”, ističe Mešković.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Tuzlanski kanton bogat je i srednjovjekovnim gradovima, a na listi obaveznih destinacija za posjetiti se nalazi i stari kraljevski grad Srebrenik. Pojeta ovom kompleksu idelana je prilika i za nadogrdnju znanja iz oblasti historije naše zemlje, uz kvalitetan odmor i raj za oči koje nude prekrasni krajolici.

“Također, tu imamo i kulu Husein kapetana Gradaščevića koja je smještena u Gradačcu, a krasi je i gastronomsko bogatstvo. To je segment koji se na raspolaganje stavlja i turistima”, navodi Mešković te dodaje da svi koji dođu u ovaj kanton moraju isprobati i vožnju banovićkim vozom Ćirom.

Foto: D. Z./Klix.ba

Foto: D. Z./Klix.ba

U Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona proteklih dana također imaju pune ruke posla, posebno nakon informacije da građani iz BiH ove godine neće moći na ljetovanje u susjednu Hrvatsku. 

Telefoni im u kontinuitetu zvone, a potencijalne goste zanima na koji način mogu realizirati posjetu Tuzlanskom kantonu te koji su to nezaobilazni lokaliteti koje trebaju posjetiti.

“Našim angažmanom i agresivnom promocijom imali smo već posjetu turističke agencije koja nam je dovela dva autobusa sa gotovim turističkim paketom iz Zenice, a pozitivno je da u kontinuitetu bilježimo i upite. Koliku navalu imamo za Neum, ista tolika je i za panonska jezera u Tuzli”, navodi Mešković.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Brojne aktivnosti u proteklom periodu proveli su i u Gradskoj turističkoj zajednici Tuzle. Kako nam je potvrđeno trenutno sprovode kampanju “Ljetujte u Tuzli” kojom želje privoliti što veći broj bh. građana na provođenje godišnjeg odmora u gradu soli. 

“Velika zainteresiranost građana iz drugih bh. gradova trenutno vlada za Tuzlu, posebno panonska jezera. Pitaju nas o tome kakva je situacija u gradu, na koji način trebaju doći te kakvi su smještajni kapaciteti. Nadamo se da ćemo se vratiti u normalna stanja i da će nam se granice otvoriti, a sada ovu situaciju trebamo iskoristiti kao prednost za turizam”, kaže za Klix.ba direktor Turističke zajednice Tuzle Edin Jahić.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Jahić navodi da pored slanih jezera Tuzla ima odličnu gastronomsku ponudu u brojnim ugostiteljskim objektima, a komaprativnu prednost vidi i u cijenama smještaja, hrane i pića. 

“Možemo reći da smo mnogo konkurentniji u odnosu na ostale gradove u BiH, ali i izvan granica naše zemlje. Ljudi se iznenade kada vide naše cijene i to nam je velika prednost. Možemo se pohvaliti i da nam je bogat kulturni život, imamo galerije i muzeje koje preporučujemo za posjetiti”, dodaje Jahić.

Foto: D. Z./Klix.ba

Foto: D. Z./Klix.ba

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, direktor Gradske turističke zajednice navodi da su svi spremni za ljetnu turističku sezonu koja je zvanično počela u petak.

“Svi oni koji nisu radili u proteklom periodu vrijeme su iskoristili za pripreme, odnosno renoviranje hotela, a ista situacija je i sa privatnim smještajima. Svi sada samo očekuju goste, a mi već imamo prve rezervacije”, nastavlja Jahić.

U zavisnosti od toga da li se odlučujete za iznajmljivanje soba u privatnim objektima ili hotelima, cijene noćenja se kreću od 20 do 100 konvertibilnih maraka. Na kraju vrijedi kazati da i druge bh. sredine obiluju izuzetno zanimljivim lokacijama, tačnije turističkim biserima koje svakako vrijedi posjetiti.

(KLIX/ NKP.ba)