PODIJELI
 • Piše: Admir Karić

U nastavku pročitajte reakciju na Saopštenje za javnost Općine Kalesija dostavljeno na adrese više od 50 medija.

*************

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, samoprozvani i na ruksake prvačića utisnuti “S.Dž.”, je u utorak (22.10.2019.) poslao saopštenje za javnost u kojem se je na osnovu pisanja na Facebook profilu jednog uposlenika Općine uputio pismo Tužilaštvu Tuzlanskog kantona te Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zbog navoda da je “neko iz Službe za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko – pravne poslove od investitora H.S. tražio za izdavanje urbanističko-građevinske dozvole 21.700 KM, a nakon što isti to nije dao zahtjev mu je odbijen”.

Ova vijest je poslata sa oficijelne e-mail adrese Općine Kalesija na ukupno 52 e-mail adrese web portala u BiH.

Opće mišljenje većine građana BiH je da su uposlenici Općine bahate i kriminalizirane osobe, pa su mediji jedva dočekali jednu ovakvu informaciju, zbog koje, ako ništa, neće imati problema sa tužbama (jer se radi o zvaničnom saopćenju Kabineta načelnika Općine Kalesija), a svakako da će imati TOP čitanost sa velikim brojem komentara.
Tako su neki od najposjećenijih portala u BiH, pored portala u Kalesiji i u Tuzlanskom kantonu, prenijeli ovu vijest sa bombastičnim naslovima;
Načelnik Kalesije prijavio policiji uposlenika koji je tražio mito od 21.000 KM (Klix.ba)
Načelnik Kalesije pokrenuo istragu protiv uposlenika koji je tražio mito za izdavanje urbanističko-građevinske dozvole (Tuzlanski.ba)
Načelnik Kalesije traži istragu: Da li je službenik Općine pokušao iznuditi novac od investitora? (Faktor.ba)

Zašto je medijima, i generalno javnosti, interesantan ovaj slučaj – svakako je za analize.

Ipak, pravo pitanje glasi ZAŠTO OVAKVA REAKCIJA OPĆINSKOG NAČELNIKA S.DŽ. NA FACEBOOK STATUS?!?
(ODGOVOR NA KRAJU obaveznog dijela TEKSTA)

 • Kako bi obrazložili, i možda donekle odgovoril na to pitanje, u prilogu dostavljamo sliku (screenshot) Facebook statusa uposlenika Općine Kalesija, Rusmira Hasanovića, u kojem se, između ostalog spominje “sporna situacija” (za sada ćemo je takvom nazvati, a u daljem epilogu ćemo istu okarakterisati onako kako to kažu istražni organi).

Ukoliko pogledamo ovu objavu na privatnom FB profilu uposlenika Općine,  na njoj se jasno, direktno i konkretno, između ostalog kaže da;
SEKRETAR OPĆINE (šef kabineta i prvi saradnik načelnika!) UZIMA OD NARODA ŠAKOM I KAPOM, I UMJESTO SUSPENZIJE – NAČELNIK GA 2 PUTA UNAPREĐUJE
SAVJETNIK NAČELNIKA DOLAZI U POSJED NEKRETNINE MIMO ZAKONA
(…)

Dakle, barem dvije direktne optužbe na račun načelnika, za osobe koje on direktno imenuje, i koje nije “naslijedio” kada je preuzeo funkciju načelnika.

Pa, pitate li se još uvijek – ZAŠTO ONDA NAČELNIK PIŠE TUŽILAŠTVU I MUP-U ZA NEŠTO ŠTO SE MOŽDA DOGODILO?!
(ODGOVOR NA KRAJU obaveznog dijela TEKSTA)
Zapravo, sigurno se nije dogodilo, jer i sama Facebook objava kaže da nije urađeno krivično djelo, ali je moglo da dođe do toga!
Svakako da je i ta kvalifikacija opasna, i da je to svakako posao za policiju i istražne organe.
Pa, ponovo se pitamo, zašto načelnik reaguje na MOŽDA DOGODILO, a ne reaguje na nezakonitosti koje lično sprovodi?!

 

Hoće li načelnik pokrenuti istragu protiv sebe!? 
TREBAO BI!

Interesovanje za Facebook statuse je svakako veoma zanimljivo.
Zašto su iznenada, doduše selektivno, predmet interesovanja načelnika, koji svakoraznim imenima, a ponajviše “plaćenici”, naziva svaki vid kritike putem privatnih Facebook profila.
Iako za medije izdvaja više od 80.000 KM godišnje, Facebook statusi slobodnih građana nanesu više štete nego li što može platiti sa 80.000 od budžetskog novca.

Mnogo je građana Kalesije koji kritikuju rad načelnika, koji za tri godine mandata doslovno nema na šta “pokazati prstom” šta je urađeno za njegovog mandata. Nije ga to spriječilo da nasmijan prije nekoliko noći preuzme nekakvu “Globallocal” nagradu u Skoplju (Makedonija) za “kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva”.
Treba li to uopšte komentarisati?!

Da se vratimo na pisanja na privatnim Facebook profilima.
Ovom prilikom nećemo citirati navode iz mnogobrojnih Facebook profila drugih lica (među kojima su  i komentari i postovi uposlenika Općine, ali i drugih građana), nego ćemo, eto, ostati na Facebook profilu koji je bio povod da načelnik alarmira Tužilaštvo i MUP.

 • Pa je tako Rusmir Hasanović (uposlenik Općine) proteklih mjeseci prozivao načelnika za mnogo šta…
  Zašto je, pored mnogih konkretnih stvari (KO JE JAMIO 100.000 KM za kružni tok, KOJE “BEZOBRAZNICE” SU DOBILE MOBITELE NARUČENE PREKO OPĆINE… itd itd.

   (u prilogu galerija slika – “screenshot” FB postova) 

ZAŠTO SMETA “neko iz Službe za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko – pravne poslove” ?!?

Kako saznajemo “neko iz Službe” je Zijad Kulanić, dugogodišnji uposlenik Općine Kalesija, koji je šef navedene službe.
Iako nije želio komentarisati ovaj događaj, dok ne dobije potvrdu od nadležnih da je pokrenuta istraga, potvrdio nam je je policija već dolazila u Općinu da uzme izjave.

Nezvanično saznajemo, što je već uveliko poznata priča u kuloarima političke scene u Kalesiji, S.DŽ. se želi riješiti šefa Službe, svog pomoćnika, koji ne želi potpisati određene dokumente koji bi bili u korist načelnika, koji želi raditi privatne objekte u Kalesiji.
Navodno da Kulanić ne želi potpisati papire zbog nedavne sudske odluke koja nije u korist S.DŽ., pa bi njegovom smjenom, za koju mu treba dobar razlog, želi dovesti nekoga ko bi potpisao još jedan dokument u privatnom interesu S.DŽ.

Podsjećamo da je Zijad Kulanić 2015. godine trebao biti SDA-ov kandidat za načelnika Općine Kalesija, ali do toga ipak nije došlo. 
Zanimljivo je da se proteklih dana ime Zijada Kulanića ponovo spominje u političkim krugovima za moguću kandidaturu za načelnika ispred jedne političke opcije, pa je i to mogući razlog zašto ga načelnik želi eliminisati “na vrijeme”.

 • Dakle, odgovor na pitanje ZAŠTO OVAKVA REAKCIJA OPĆINSKOG NAČELNIKA S.DŽ. NA FACEBOOK STATUS, je veoma jednostavan;
  ŽELI ELIMINISATI I DISKREDITIRATI OSOBU KOJA MU STOJI NA PUTU PRIVATNIH/POSLOVNIH I POLITIČKIH AMBICIJA.
  A svakako da Kulanić nije prvi, a poznavajući rad Si-Džeja – ni posljednji.

Svakako da treba podcrtati jedno – SVAKO KRŠENJE ZAKONA TREBA SANKCIONISATI.
Ukoliko se pokaže i dokaže da je “neko iz Službe” radio nezakonite radnje i ucjenjivao građane/investitore, pozivamo na najoštriju kaznu, i svakako da ćemo sudjelovati njegovom “razapinjanju na stubu srama”.
Također, iskreno se nadamo da će druga pisanja o nezakonuitim radnjama načelnika, njegovih saradnika, vijećnika (…) biti pod istragom, ili barem, ko zna, naknadnom revizijom poslovanja aktuelne općinske vlasti predvođene Si-Džejom.

Piše: Admir Karić, urednik NKP.ba*

******
NEOBAVEZAN DIO TEKSTA

*NKP.ba (Facebok: Nezavisni Kalesijski Portal) – je web portal koji postoji od 2012. godine, i nije na budžetu općine Kalesija pod načelnikovanjem:
Sead Džafić, Ismet Mešić, Nedžad Džafić i Rasim Omerović. Dakle nikada od svog osnivanja.
Svaki od navedenih je bio “pod lupom” NKP.BA, i u pretrazi (opcija “SEARCH”) za navedena imena možete naći pozitivne i negativne kritike. Po zaslugama.
Zašto je NKP.BA često okarakterisan kao plaćenički portal, na kojem se naručuju tekstovi za 100 ili manje KM, svakako da je pitanje za analize.
Kontra pitanje bi glasilo: Zašto bi neko pristajao na par stotina KM, i na sve probleme koje donose takvo pisanje, umjesto na lagodnih desetine hiljada KM, koliko se dobije za jedan načelnički mandat, i to SAMO ZA ŠUTNJU?!
Odgovore dostavite u pisanoj, i po mogućnosti pismenoj formi, nekom od saradnika općinskog načelnika S.DŽ.

(NKP.ba)

PODIJELI