PODIJELI

Krajem augusta bit će stavljena tačka na radove u unutrašnjosti terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla. Od početka ove godine vrše se radovi na enterijeru, dok se krajem osmog mjeseca očekuje postavljanje pokretne trake i vage. U rekonstrukciju je do sada uloženo oko sedam miliona KM, a ono što slijedi je početak izgradnje atrija u kome će biti smješteni suvenirnice, turističke agencije i prodavnice. Radovi počinju u maju.

”Početkom sljedećeg mjeseca uvest ćemo izvođača i početi radovi na našem atriju. Sva tehnička dokumentacija je završena, tenderska procedura je završena. Mislim da do konca ove godine možemo završiti građevinske radove tako da početkom sljedeće godine možemo nastaviti sa enterijerom. To je cirka 900 kvadratnih metara koja će nam značiti za ovaj servis koji obavljamo na Aerodromu”, navodi Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Prema procjenama Uprave tuzlanskog aerodroma, tokom ove godine opslužit će više od 600 hiljada putnika. U prva tri mjeseca smanjen je broj putnika za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, a razlog su ukinute četiri linije tokom zimskog reda letenja. Međutim, te linije već su sa prvim aprilom ponovo uspostavljene u ljetnom redu letenja.

Ne tako davno, na Međunarodni aerodrom Tuzla stigao je milioniti putnik. Bilo je to 2017. godine, a od tada do danas kroz ovaj aerodrom prošlo je više od milion putnika. Nije tako daleko ni dan, kada će tuzlanska zračna luka tokom samo jedne godine primiti milion putnika. Uveliko se radi na ispunjenju tog cilja.

”Samom izgradnjom ovog terminala mi ćemo doći u situaciju da na godinu dana možemo opslužiti između 700.000 i 1.000.000 putnika, tako da ćemo u narednih deset godina zadovoljiti sve potrebe što se tiče samog Aerodroma Tuzla”, kaže Karasalihović.

Uprava Aerodroma već vrši razgovore sa strateškim partnerom WizzAir-om o proširenju kapaciteta, tačnije o trećem baznom avionu. Trude se da naprave infrastrukturu koja će zadovoljiti kriterije partnera, kako bi bilo moguće uvođenje i novih destinacija.

”Mislim da ćemo i kadrovski i tehnički biti osposobljeni da početkom sljedeće godine možemo opslužiti taj treći avion ukoliko se avio kompanija WizzAir odluči da bazira taj treći avion ovdje”, ističe direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Sa tuzlanskog aerodroma trenutno putnici lete na 16 destinacija, a uposlenici Aerodroma opslužuju 45 operacija sedmično. Ukoliko bi naredne godine novi bazni avion stigao ovdje, planirat će nove destinacije i opsluživanje 60 operacija. Za sada ne mogu izlaziti sa informacijama o mogućim destinacijama u narednom periodu.

 

(RtvSlon/ NKP.ba)

PODIJELI