FOTO DANA/ 69-godišnja nana na “Maršu mira”: Vedro lice krije tužnu životnu...

FOTO DANA/ 69-godišnja nana na “Maršu mira”: Vedro lice krije tužnu životnu priču

1904
0
SHARE

I ove godine učešće na “Maršu mira” je uzelo nekoliko hiljada osoba iz svih dijelova BiH, ali i iz cijeloga svijeta.
Na pješačkoj stazi dugoj 100 km su osobe muškog i ženskog pola, ali i svih starosnih dobi – od dječaka i djevojčica predškolskog uzrasta, do djedova i nana u sedmoj i osmoj deceniji života.

Nedugo nakon početka ovogodišnjeg Marša, na NKP.ba Facebook stranici smo objavili fotografiju 69-godišnje nane koja korača sa učesnicima mlađim i pedesetak godina.
Za deset sati fotografiju je pogledalo blizu 100.000 osoba, a više od 2.400 osoba je označilo da im se “sviđa” ova fotografija.

NANA 69 GODINA mars mira 2016 NKP.ba NASLOVNA SLIKA 2NANA 69 GODINA mars mira 2016 NKP.BA-001

Vedro lice krije tužnu životnu priču

Kasnije smo na internetu pronašli i drugu fotografiju nane, na kojoj se vidi i njeno lice. Iako nakon nekoliko sati pješačenja, na njenom vedrom licu se ne vide tragovi umora, a kako saznajemo, ona je učestovala i prošle godine, kada je postila i pješačila na trodnevnom Maršu.

Sudbina ove starice je, kako saznajemo, veoma tužna.
69-godišnja nana Hasma je iz Srebrenice, a 1995. godine su joj izdvojili muža iz kolone i ubili, kao i još nekoliko članova njene porodice.
Kosti njenog muža su pronađene prije osam godina, a ukopan je u Donjoj Kamenici, u blizni mjesta gdje će učesnici Marša prenoćiti nakon prvog dana pješačenja.

(NKP.ba)