FOTO/ Dovezao uginulo tele pred zgradu Općine Kalesija: Vijećnička većina jučer ukinula...

FOTO/ Dovezao uginulo tele pred zgradu Općine Kalesija: Vijećnička većina jučer ukinula stavku pomoći poljoprivrednim proizvođačima

14464
0
SHARE

Dan nakon što su vijećnici na III redovnoj sjednici OV Kalesija usvojili “Odluku o raspodjeli sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji u 2021.godini”, koja nakon niza godina izbacuje stavku materijalne naknade za uginuće stoke (pokrivanje troškova neškodljivoh uklanjanja stoke; odvoz, dezinfekcija i ukupavanje na stočnom groblju), jedan od građana Kalesije koji se bavi stočarstvom je ispred zgrade Općine dovezao uginulo tele.

Naime, Nijaz Mujkanović, iz kalesijskog naselja Kikači, je dovezao uginulo tele.
Kako je rekaom u protekla dva dana je dao oko 150 KM za liječenje teleta, ali uprkos svim naporima je uginulo.
Kada je htio ispoštovati rocedure saznao je da je budžetska stavka ukinuta, te je iz protesta uginulu životinju dovezao ispred zgrade Općine.

Reagovala je i policija.

Inače, jučer (četvrtak, 28.04.2021) je održana III redovna sjednica OV Kalesija, a sporna tačka je izazvala brojne rasprave.
Vijećnička većina okupljena oko načelnika (NBL, SDA, PDA, SD i samostarlni vijećnici) su glasali za ovakvu odluku, a nisu podržali amandmane opozicije koji bi uprkos prijedlogu odluke vratili stavku namjenjenu za “podsticaj” za uginule životinje.
Vijćenici opozicije su upozoravali da će doći do velikih problema, te da će umjesto ukopavanja na stočnom groblju većina uginule stoke biti bačena u potoke i rijeke.

Već dan kasnije problem je isplivao na površinu.

Građani su nakon objave na Facebooku odmah krenuli sa akcijom prikupljanja pomoći za prikupljanje sredstava za “neškodljivo uklanjanje”, kao i za kupovinu teleta.
Iako je pomoć svakako dobrodošla, ovo nije rješenje.
Jer se postavlja pitanje šta sutra, i u budućnosti, kada ugine još stoke…

(NKP.ba)