FOTO/ Gužve ispred CIPS-a stvaraju probleme građanima i otežavaju rad drugih službi:...

FOTO/ Gužve ispred CIPS-a stvaraju probleme građanima i otežavaju rad drugih službi: Otvaranje šaltera za rad sa dijasporom bi riješilo problem!?

395
0
SHARE

kalesijaaaaaaaaaaa

Zbog nedjeljnog Uskrsa (5.aprila), krajem marta i početkom aprila veliki broj naše dijaspore je stigao u BiH.

Zbog gužve na CIPS-ovom šalteru u Kalesiji, proteklih dana je skoro blokiran rad Pošte, koja se nalazi u istim prostorijama.
Gužva ispred šaltera CIPS-a traje tokom cijele sedmice, a građani u redu čekaju i više od sat vremena.

Zabilježeno je i nekoliko manjih incidenata, a mnogi građani koji koriste usluge Pošte moraju biti veoma uporni kako bi došli do njihovog šaltera. Iako šalter Pošte nije opterećen, prolaz do istog je skoro nemoguć, a pojedini građani su doživjeli veoma neprijatna iskustva, jer su svoj prolazak kroz gužvu morali pravdati onima koji čekaju u redu CIPS-a.

Dijaspora koja dolazi na kraći odmor u svoju domovinu, veći dio vremena provedu „ganjajući“ razne dokumente. Iako je većina njih spremna platiti i veću količinu novca kako bi što brže došli do potrebnih dokumenata, za to jednostavno nemaju priliku.

Gužva ispred šaltera CIPS-a
Gužva ispred šaltera CIPS-a u Kalesiji: Zabilježeni manji incidenti

OTVARANJE POSEBNOG ŠALTERA ZA RAD SA DIJASPOROM?!

Iako se veoma često govori o značajnim sredstvima koje naša dijaspora svakodnevno investira u BiH, još uvijek nisu poduzete nikakve mjere kako bi njihov boravak u domovini bio olakšan.
Na nekoj od narednih sjednica Općinskog vijeća, vijećnici bi trebali razmatrati opciju otvaranja posebnog šaltera u CIPS-u za rad sa osobama iz dijaspore, koje nemaju vremena za višesatno čekanje u redovima. Za takve usluge mnogi su spremni platiti dodatni novac.

Naravno, Općinsko vijeće nema nadležnost kada je u pitanju rad CIPS-a, ali mogu poslati Zahtjev nadležnim organima sa ovakvom inicijativom.
Novi šalter za rad sa dijasporom bi većim dijelom bio samofinasirajući. Usluge za dijasporce koji žele brže do svojih dokumenata bi se dodatno naplaćivale.

Pored efektivnijeg rada bile bi smanjene i gužve, a kada nema dijaspore šalter bi radio i sa „domaćim“ strankama.

POLOVINU ODMORA PROVEDU U REDOVIMA

„Dođem u BiH da se odmorim i obiđem rodbinu, a polovinu vremena provedem u nekakvim redovima. Kada već nemamo opciju elektronskog popunjavanja obrazaca, koja bi u mnogome ubrzala njihov rad, smatram da bi otvaranje novog šaltera za rad sa dijasporom bio pun pogodak. Mi koji smo odrasli u BiH želimo imati bh. dokumente. Vjerujte da je ove mlađe teško ubijediti u to, a još kada polovinu planiranog odmora provedu čekajući u redovima ispred skoro svih institucija, onda se dodatno udaljavaju od svoje domovine.
Naravno, ne želimo diskriminirati druge građane, ali vjerujte da je nama vrijeme dragocijeno“
– govori nam Kalesijac koji trenutno živii i radi u Švicarskoj, a svaki odmor iskoristi da dođe u BiH.

Šalter za rad sa dijasporom bi riješio problem
Šalter za rad sa dijasporom bi riješio problem

Kalesija je jedna od Općina koja ima najveću korist od dijaspore.
Pored Kalesijaca u dijaspori, na području općine Kalesija proteklih godina napravljeno je na stotine kuća od strane Podrinjaca koji trenutno žive i rade u dijaspori.
Većina njih svake godine ulaže velika sredstva u Kalesiju, a po odlasku u penziju većina njih planira živjeti i trošiti novac upravo u Kalesiji.

Hoće li već do ljetnih odmora dijaspora dobiti poseban šalter u CIPS-u?!

 

.
(NKP.ba)