FOTO/ Obilježen Dan MZ Tojšići: Zbog ignorantske politike i nametanja stavova neki...

FOTO/ Obilježen Dan MZ Tojšići: Zbog ignorantske politike i nametanja stavova neki nisu dobrodošli, uprkos svemu u Tojšićima je “živo”

505
0
SHARE

Danas (subota, 14.05.2016.) je u Tojšićima, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na šehidskom spomen-obilježju, a zatim i svečanom sjendicom uz kulturno-zabavni program, obilježen Dan mjesne zajednice Tojšići.
Manifestaciji su prisustovali, osim mještana Tojšića, i; predstavnici Općine, predstavnici pojedinih političkih partija, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Patriorske lige, predstavnici Zlatnih ljiljana…
(Pogledajte foto galeriju)

DAN MZ TOJSICI 2016 14

Iako su ovom skupu prisustovali predstavnici Općine, i pojedinih politčkih partija, potvrdilo se ono što se proteklih mjeseci uveliko spominje – a to je da pojedini predstavnici političkih partija u Kalesiji “ne smiju” doći u Tojšiće, odnosno da nisu dobrodošli zbog ignoranstke politike, ali i nametanja stavova.
Predsjednik Mjesne zajednice je tako u svom referatu podcrtao podatak da Općina sa svojom politikom u proteklom periodu zaobilazi MZ Tojšići, gdje se već nekoliko godina ne realiziraju projekti koji se finansiraju iz Budžeta Općine Kalesija.
I pored toga, u Tojšićima je “živo” proteklih mjeseci, pa su tako neki svijetla obraza došli na ovaj skup.

Svakako da je jedan od propusta domaćina ove manifestacije i činjenica da niti jedan medij nije dobio poziv na obilježavanje Dana MZ Tojšići.
Ipak, Nezavisni Kalesijski Portal (www.NKP.ba) je bio prisutan, te smo jedini propratili manifestaciju u Tojšićima.

DAN MZ TOJSICI 2016 13

14.maja 1992. godine Tojšićani su formirali legalnu jedinicu ranga bataljona u sastavu jedinica Armije RBiH, i aktivno se uključili u odbranu jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine.
Mjesna zajednica Tojšići zauzima posebno mjesto u skorašnjoj historiji BiH, jer je upravo u ovom mjestu prije 24 godine održano Savjetovanje komadanata Patriotske lige za Sjevero-istočnu Bosnu.
U odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 199.2 do 1995. godine 41 pripadnik Armije RBiH iz ove mjesne zajednice je položio svoj život za slobodu koju danas uživaju građani BiH.

Nakon učenja Fatihe i polaganja cvijeća na šehidskom spomen obilježju u centru Tojšića, održana je svečana sjednica Vijeća MZ Tojšići.
U kulturno-zabavnom dijelu programa su učestovali članovi KUD-a “Biser” iz Tojšića.

DAN MZ TOJSICI 2016 P 0001

Realizirani i planirani projekti: Aktivizam neformalne grupe građana, planirana izgradnja nove Ambulante

Kako je naglasio predsjednik Vijeća MZ Tojšići, Hajrudin Kuralić, uprkos ignorantskom ponašanju Općine, u Tojšićima je u proktelom periodu realizovvano nekoliko projekata.
Kuralić je pohvalio aktivizam neformalne grupe građana, koja je započela veliki broj projekata koji će poboljšati kvalitet života mještana, ali i promovisati Tojšiće. Izdvojio je nedavno završen projekat postavljanja LED rasvjete, sa kojom je mjesna zajednica postala ljepša i siurnija sredina za život.

Podjsetio je da neuslovan rad u Ambulanti, te pohvalio formiranje Inicijativnog odbora koji je započeo aktivnosti oko izgradnje nove mjesne Ambulante.
Također, zahvalio se novoizabranom direktoru kalesijskog Doma zdravlja koji je uveo rad druge smjene u Ambulati, što će u mnogome korisitit mještanima Tojšića i okolnih naselja.

 

Emir Zulfić primio priznanje u ime Neofrmalne grupe građana Tojšića: Realizovali brojne projekte
Emir Zulfić primio priznanje u ime Neofrmalne grupe građana Tojšića: Realizovali brojne projekte

DAN MZ TOJSICI 2016 P 2

Kuralić je naglasio da se ove godine po deseti put održava sportsko-kulturna manifestacija “Tojšićko ljeto”, te da će se potruditi da ovaj jubilej bude i najbolje organizovan do sada.

Na kraju manifestacije uručena su priznanja i zahvalnice za mještane koji su u proteklom peeriodu doprinijeli kreiranju boljeg ambijenta u Tojšićima i naseljima koja gravitiraju uz ovu mjesnu zajednicu.

– Svečanost obilježavanja Dana mjesne zajednice Tojšići će biti nastavljena u večernjim satima, kada će se održati veliki koncert u organizaciji KUD “14.MAJ” Tojšići, kao i u petak (20.maja) kada će se obilježiti Dana OŠ Tojšići.

.
(NKP.ba)