PODIJELI

U petak (03.06.2016.), u prostorijama BKC-a “Alija Izetbegović” u Kalesiji održana je promocija monografije “Naš Medžlis Kalesija” – Zaustavljeni trenuci 55 godina organizovanog rada, autora Envera ef. Alića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Promotori monografije su bili Osman ef. Halilović i Mensur ef. Husić. Promociji je prisustvovao i Tuzlanski muftija, Vahid ef. Fazlović.

 

Promocija knjige (37)

Nakon dugogodišnjeg rada promovisana je monografija “Naš Medžlis Kalesija” – Zaustavljeni trenuci 55 godina organizovanog rada, autora Envera ef. Alića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Zaustavljeni trenuci organizovanog rada su na kratko zaustavljeni i smireni među korice monografije, na stranicama o našem Medžlisu. Vrijeme nastavlja da teče svojim tokom i o budućem vremenu će pisati generacije koje dolaze, ali o nedavnoj prošlosti koju pamtimo, kao i vremenima nekim dalekim, na stranicama monografije našeg Medžlisa zapisao je glavni glavni imam, Enver ef. Alić. Više od tri godine rađeno je monografiji “Naš Medžlis Kalesija” koja je sinoć promovisana. Enver ef. Alić je preko 25 godina glavni imam Medžlisa Kalesija i, kao što reče jedan od promotora, vjerovatno je najkompetentnija ličnost koja je mogla da “prošlost” Gornje Spreče smiri među stranice monografije.

Promocija knjige (24)

Na početku promocije ajete iz Kur’ana je proučio Muaz Hodžić, učenik 6. razreda, pobjednik mektebskog takmičenju u učenju Kur’ana (mlađa kategorija-MIZ Kalesija). Predsjednik MIZ Kalesija, dr. sc. Muhamed Alić, prisutnima je zaželio dobrodošlicu na promociju monografije “Naš Medžlis Kalesija”, a nakon uvodnog obraćanja o monografiji su govorili Osman Halilović i Mensur Husić, nekadašnji učenici prof. Envera Alića u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Iako bi se Enveru ef. Aliću na njegov poziv odazvali svi iz Islamske zajednice, kao što reče Tuzlanski muftija, on je odabrao da o monografiji govore njegovi učenici, koji – kao što i sami rekoše – su uvažavali svog profesora (Envera Alića) i među njima je bio jedan od najomiljenih profesora.

Dr. Mensur ef. Husić (inače Kalesijac), pomoćnik direktora Behram-begove medrese, promovišući monografiju “Naš Medžlis Kalesija” govorio je važnosti ovog djela koje u sebi sadržava mnoštvo informacija i podataka o našoj Kalesiji i ljudima koji odavdje potječu, ne samo iz vremena sadašnjeg ili vremena nedavne prošlosti, već i iz vremena davnašnjih, prije 3 ili 4 stoljeća. “Iščitavajući stranice ovo monografije sam mogao zaključiti da je naša Kalesija oduvijek bila rasadnik uleme, da je naša Kalesija oduvijek bila mjesto u kojem se čuvala vjera, čuvao naš bošnjački i muslimanski identitet”, zaključio je svoje obraćanje Mensur Husić.

Promocija knjige (38)

Osman ef. Halilović, književnik, imam, čovjek od pera, često je viđen gost na promocijama “pisane riječi”. Prije godinu dana, kada je iz štampe izašla monografija o Saračima, rodnog mjesta Envera ef. Alića (koju je Enver-ef. napisao), Osman Halilović je, također, bio promotor monografije “Znakovlje vremena saračkog insana”. O monografiji “Naš Medžlis Kalesija” Osman Halilović je, između ostalog, rekao:
“Na stranicama ove monografije moguće je sagledati duhovna, historiografska i kulturološka obzorja kalesijske doline sa raznih strana: iz pera više autora, kroz različite epohe i društvene okvire, koja se, na koncu, ipak uobličavaju u pisani biljeg o jednom i jedinstvenom trajanju u vremenu Bošnjaka Gornje Spreče. Iako je nominalna namjera redakcije bila da se u formi monografije opiše funkcionisanje Islamske zajednice na prostorima Kalesije u posljednjih 55 godina, tekst ove monografije je dao daleko širi historijski i antropološki pogled kolektivnih vjerskih, tradicijskih, običajnih i kulturnih značajki muslimana koji žive na ovom području. Uz bogat historijski pregled društvene vjerske prakse na prostoru koje danas obuhvata Medžlis Kalesija, tekst ove monografije nas provodi kroz različita vremena, uspjevajući da na sugestivan način u sam tekst utka duh vremena. Također, u ovoj monografiji dat je pregled biografija kalesijske uleme, od najstarijih vremena do danas, kao i niz vrijednih bilješki o velikom broju pregalaca na planu vjerskog života u Kalesiji u posljednjih pola stoljeća…”

Na sinoćnoj promociji govorio je i sam autor monografije Enver ef. Alić. Svojim saradnicima u proteklom vremenu, prijašnjim predsjednicima IO MIZ Kalesija (Husejn Halilović, Mustafa Turić, Muharem Mešanović) Enver-ef. se zahvalio na plodonosnom radu poklonivši im po primjerak monografije. Također, prijašnjim glavnim imamima Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (Hasan ef. Avdibašić i Mujo ef. Zulić) Enver ef. Alić je uručio po primjerak monografije. Veoma emotivno obraćanje je imao Hasan ef. Avdibašić, nekadašnji vjersko-prosvjetni referent Medžlisa IZ Kalesija (dugodišnji imam u Kalesiji a svoj radni vijek je okončao u džematu Slavinovići-Medžlis Tuzla), kazavši da mu je drago što ga njegova Kalesija nije zaboravila i što su ljudi njegove Kalesija ga pozvali da sinoć bude s njima. Nažalost, prije desetak dana na Ahiret je preselio Juso ef. Husejnović, nekadašnji glavni imam, odnosno vjersko-prosvjetni referent, Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Na kraju svečanosti prisutnima se obratio i Tuzlanski muftija, Vahid ef. Fazlović, koji je biranim riječima govorio o autoru monografije. “Nisam iz Kalesije, ali nakon večerašnjeg slušanja naših promotora koji su govorili o monografiji i o Kalesiji, pomislio sam da sam i ja iz Kalesije!”, između ostalog rekao je Tuzlanski muftija.

Voditelj i moderator programa sinoćnje promocije bio je Ibrahim ef. Aljić, a imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (Muamer Kamerić, Enes Sakić i Aldin Smajić) sinoćnje veče su uljepšali izvođenjem ilahija.

Promocija knjige (5)

Pored autora monografije “Naš Medžlis Kalesija”, Envera Alića, redakciju monografije su sačinjavali: Ibrahim Aljić, Bilal Husić, Fadil Alić, Fahrudin Sinanović, Nevres Fatić, Enes Habibović, Muharem Mešanović, Mirsad S. Sakić, Dževad Tosunbegović, Muhamed Alić. Lekturu monografije potpisuje Hurija Imamović a za dizajn i štampanje monografije zaslužan je Ahmed Hadžić.

Poslije promocije priređena je zakuska koju su pripremile žene članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

.
(NKP.ba)

PODIJELI