Foto: U policijskoj akciji u TK oduzeta vozila, oružje i opojna droga

Foto: U policijskoj akciji u TK oduzeta vozila, oružje i opojna droga

1105
0
SHARE

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su radeći na sprečavanju i rasvjetljavanju krivičnih djela počinjenih u proteklom periodu, izvršili ukupno dvanaest pretresa na području Tuzlanskog kantona, kojom prilikom su na sedam lokacija pronašli predmete čije je posjedovanje zakonom zabranjeno ili se mogu dovesti u vezu s izvršenjem prekršaja ili krivičnog djela.

Naime, prilikom pretresa porodične kuće, pomoćnih objekata i vozila na području općine Živinice korisnika B.M., pronađena su i privremeno oduzeta četiri traktora, tri motorne pile, razna dokumentacija i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem krivičnog djela, dok su u pretresu porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila na području grada Tuzla korisnika M.B., S.B. i Ć.B., pronađena i privremeno oduzeta dva terenska motorna vozila. Nakon kriminalističke obrade nad navedenim licima, te drugih kriminalističko-istražnih radnji protiv istih će biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Šumska krađa iz člana 316. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa članom 55. istog Zakona (produženo krivično djelo).

Istog dana, na području grada Tuzla prilikom pretresa kuće pronađena je i privremeno oduzeta automatska puška s okvirom za municiju i pet metaka. Nakon dokumentovanja, protiv S.R., H.R. i E.M. će biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Na području općine Živinice, prilikom pretresa kod dva lica je pronađeno 600 litara nafte koja je najvjerovatnije otuđena tokom proteklog perioda sa PK Rudnika Dubrave. Policijski službenici nastavljaju dalje aktivnosti na pronalaženju preostalih količina nafte otuđene na štetu navedenog rudnika, u vezi čega će protiv navedenih lica biti podnesen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 55. istog Zakona (produženo krivično djelo).

Takođe, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a su poduzimajući mjere i radnje na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, 21. i 22.12.2016.godine, na osnovu naredbi nadležnih sudova i uz saglasnost kantonalnog tužioca, izvršili više pretresa na području Tuzlanskog kantona, i to:

– pretres stana koji koristi D.H. nastanjen u Tuzli, u kojem su pronađena i privremeno oduzeta dva manja pakovanja sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis“ i jedno manje pakovanje sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „speed“,

– pretres kuće na području općine Lukavac koju koristi A.Č., gdje je pronađena i privremeno oduzeta manja količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis“.

– pretres kuće koju koristi E.J. nastanjen na području općine Doboj Istok, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta određena količina materija koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „cannabis“, „amfetamin“, „LSD“ i za sada nepoznate materije koja će takođe biti predmet vještačenja, te

– pretres lica S.K. nastanjen na području općine Lukavac kojom prilikom je kod istog pronađena manja količina praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.

Ukoliko se vještačenjem potvrdi da oduzete materije sadrže opojnu drogu, protiv D.H., A.Č. i E.J. će nadležnom Tužilaštvu biti podneseni izvještaji zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a protiv S.K. izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, saopšteno je iz MUP-a TK.

(NKP.ba)