PODIJELI

Drugi dan Ramazanskog bajrama se Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH već dugi niz godina obilježava kao DAN ŠEHIDA.

Ovogodišnjeg centralno okupljanje za područje tuzlanskog Muftijstva održano je u kompleksu Memorijalnog centra i šehidksog mezarja u Kalesiji Gornjoj.
Organizator je tuzlansko Muftijstvo, a domaćini su bili kalesijski i zvornički Medžlisi.

Skupu se obratili glavni imami Haris ef. Mustajbašić i Enver ef. Alić. Prigodan govor o značaju ovog dana i sjećanja na bosanske šehide održao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.
U sklopu programa je proučen Jasin i hatmenska dova.
Dovu je proučio direktor Uprave za pravne i administrtvine poslove Rijaseta IZ, Ismail ef. Smajlović.

Na obilježavanju Dana šehida u G.Kalesiji je prisustovao veliki broj imama iz Kalesije i Zvornika, kao i politički predstavnici Općine Kalesija, Ismet Mešić (po Ovlaštenju općinskog načelnika) i Esad Čanić, predsjedavajući OV Kalesija.
Skupu je prisustovao i ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH, Edin Ramić.

dan sehida g.kal 2016CAM05402-012dan sehida g.kal 2016CAM05410-017dan sehida g.kal 2016CAM05414-020

“Na naše šehitluke mi dolazimo zbog nas koji smo živi. Našim šehidima nije potrebna naše učenje Kur’ana i naša dova, ali je potrebna nama živima. Oni su, ako Bog da, zaslužili Milost Gospodara, a za istu mi moramo doviti. Oni su naš emanet i opomena nama živima, i ovakvi skupovi su prilika da pokažemo da nismo zaboravili na njih koji su dali svoje živote za našu slobodu” – rekao je u svom obraćanju muftija Vahid ef. Fazlović, koji je skrenuo pažnju da se na ovakvim skupovima mora okupiti i više hiljada osoba, i pored toga što se u skoro svim džematima obilježava Dan šehida.

Svakako treba pomenuti da su svi džemati na području MIZ Kalesija prije ili poslije centralne manifestacije organizovali obilježavanje Dana šehida u svojim džematima, što je već tradicija u kalesijskim džematima koji se prostiru na tri općine (Kalesija, Osmaci i Šekovići), odnosno na području oba bh. entiteta.

(NKP.ba)

PODIJELI