PODIJELI

22. redovna sjednica Općinskog vijeća je prekinuta nakon što je vidno poljuljana parlamentrna većina okupljena oko općinskog načelnika; Nezavisna lista Sead Džafić, SDP, BPS, SBiH i A SDA.
Intersantno da su i vijećnici SDA glasali za prekid sjednice.

  • O ovoj temi, odnosno o mogućem raspletu situacije oko “pomirenja stavova” načelnika i SDP-a, ili o drugim potencijalnim partnerima u vlasti, NKP.ba će pisati uskoro. Prije kolegija OV na kojem će biti dogovoren termin nastavka sjednice, ili pak pred samu sjednicu.
    Jer, aktuelna vlast u Kalesiji mnoga od svojih pitanja rješava u noćnim satima u kafanakoj atmosferi, a nije isključena opcija da načelnik bude povratnik u “staro jato”.

Ovoga puta, u cilju transparentnosti rada aktuelne vlasti (odnosno o onome što ista odobrava svojim glasovima), za koju su se i oni samo zalagali prije preuzmanja vlasti, skrećemo pažnju na pitanje vijećnika Fadila Alića, koji je na ovoj sjednici postavio pitanje;

Ko je iz Službe općinskog načelnika u prethodnoj godini premašio stavku za dnevnice za čak 130%?
Odgovor na ovo pitanje je ztražio u pisanoj, a po mogućnosti i pismenoj formi.

U obrazloženju svog pitanja, Fadil Alić je naveo da se iz Izvještaja o ozvršenju Budžeta za prethodnu godinu jasno vidi da je za dnevnice u ovoj službi bilo predviđeno 9.000KM, a utrošeno je 20.708,59KM.

“Svi znamo da općinski načelnik, prema obećanjima, ne uzima dnevnice za rad, te bismo voljeli da nam ukaže na rastrošne pojedince iz njegove službe” – podcrtao je Alić.

Ko je prebacio ovu stavku za 11.700 KM iz Budžeta (nekoć nazvanog “džep svih građana općine Kalesija”) trebalo bi biti poznato u “pisanom i pismenom odgovoru” koji je zatražio vijećnik. Čak šta više, prema obećanjima iz kampanje, ova stavka je trebala biti 0 KM, tako da se može reći da je prebačena za čitavih 20.700 KM.
Nije isključeno da je upravo općinski načelnik taj koji je potrošio veliki dio od 20.700 KM.

Kada je u pitanju potrošnja budžetskih para, još je nekoliko zanimljivih stavki iz prethodne, ali i ove godine, kada su troškovi reprezentacije potrošeni na veoma zanimljiv način i na zanimljivim adresama.

(NKP.ba)

PODIJELI