PODIJELI

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom odbacuje američku odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela. Za proglašenje rezolucije američkog predsjednika Donalda Trumpa nevažećom i ništavnom glasalo je 128 država, devet ih je bilo protiv, dok je 35 bilo suzdržano.

Bosna i Hercegovina se, kako je ranije najavljeno, našla u grupi suzdržanih zemalja.

Uoči glasanja Trump je zaprijetio članicama UN-a koje budu protiv da će im ukinuti finansijsku pomoć, a ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley poslala je pismo u kojem navodi da je Trump tražio da bilježi imena zemalja koje budu glasale za rezoluciju.

U rezoluciji se navodi da je “nevažeća svaka odluka i akcija koja će izmijeniti status, karakter i demografski sastav Jerusalema”. Podsjetimo, Trump je ranije objavio odluku da SAD priznaju Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu i naredio premještanje ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem.

Uoči glasanja izraelski premijer Benjamin Netanyhu poručio je da će odbaciti rezultate glasanja i UN nazvao “kućom laži”.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa poručio je da je ovo “pobjeda za Palestinu”. Status Jerusalema u srcu je izraelsko-palestinskog konflikta. Izrael je okupirao istočni dio grada na koji Palestinci pokažu pravo i smatraju grad svojom nepodijeljenom teritorijom.

(NKP.ba)

PODIJELI