PODIJELI

U zvorničkom naselju Glumina danas je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zvanično otvorio fabriku za preradu voća i povrća “Voćar promet” u kojoj će posao dobiti 30 ljudi.

prerada voca i povrcaUz prisustvo privrednika i predstavnika svih nivoa vlasti Izetbegović je naglasio značaj ovakvih projekta u smislu zapošljavanja i ekonomske održivosti povratka.

Riječ je o još jednoj uspješnoj realizaciji turskog kredita, a posao u pogonima “Voćara” uglavnom će dobiti povratnici opštine Zvornik.

“Voćar” je pozitivan primjer održivog povratka koji, po riječima jednog od vlasnika firme Fahrudina Delibajrića, trenutno zapošljava oko 50 stalno zaposlenih i sezonskih radnika u Zemljoradničkoj zadruzi “Voćar”, dok u u fabrici radi 30 stalno zaposlenih i dodatno se angažira oko 50 sezonaca.

Zadruga “Voćar” okuplja više od hiljadu kooperanata iz Podrinja i drugih opština u ovom dijelu BiH. Preko te zadruge na tržište EU se izvoze maline, jagode, šljive, duhan i krastavci.

Delibajrić je naglasio da je značajno da ljudi na ovom području imaju prerađivački kapacitet koji je u stanju da apsorbuje tržišne viškove određenih proizvoda.

Po njegovim riječima, projekt je realiziran sa partnerom iz Hrvatske, a potpomognut je i grant sredstvima Vlade Federacije BiH.

 

(FENA/ NKP.BA)

PODIJELI