PODIJELI

Na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla trenutno je hospitalizirano pet pacijenata pod dijagnozom sindroma infuence, odnosno gripe. Kod jednog od hospitaliziranih pacijenta rađen je test na virus gripe, ali je bio negativan, potvrđeno je za Faktor u Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Tuzlanskog kantona.

Svi aktuelni podaci ukazuju da je epidemiološka situacija u najmnogoljudnijem kantonu FBiH stabilna.

– U posljednjoj sedmici, od 7. do 13. januara, na području TK bilježimo 420 oboljelih od bolesti sličnih gripi te 468 pacijenata sa akutnim respiratornim sindromom. Te podatke pratimo od 1. oktobra i do 13. januara imali smo 2.437 pacijenata oboljelih od bolesti sličnih gripi te 7.896 sa akutnim respiratornim infeksijama. Na osnovu sedmičnih podataka možemo reći da većeg porasta broja oboljelih nema – kaže specijalista epidemiolog dr. Jasmina Brkić Džambić.

Niko ne može predvidjeti hoće li epidemije gripe biti, ali podaci ZJZ TK, ukazuju da se broj oboljelih najčešće povećavao krajem januara i početkom februra.

– Najvažnija preventivna mjera je vakcinacija. Ove godine je u domovima zdravlja na području TK distribuirano 5.500 doza kvadrivalentne vakcine protiv ovosezonske gripe. Distribucija je počela 3. decembra i većina je već utrošena. Ostalo neiskorišteno samo 246 doza vakcine protiv ovosezonske gripe, podaci su ZJZ TK – kaže dr. Brkić Džambić.

Pored vakcinacije, kao preventivne mjere, dr. Brkić Džambić preporučuje izbjegavanje masovnih okupljanja, provjetravanje prostorija i izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenom prostoru.

– Također, preporuka je čišćenje svih površina u kući, naročito podova, važno je unošenje dovoljnih količina vitamina, naročito vitamina C, unošenje dovoljnih količina tečnosti, redovan san, boravak na otvorenom, izbjegavanje zamaranja i pothlađivanja – dodaje dr. Brkić Džambić.

Tokom prošle sezone gripe u UKC-u Tuzla preminulo je devet pacijenata, koji su pored horiničnih oboljenja imali i komplikacije koje se mogu dovesti u vezu s gripom. Početkom ove godine nema naznaka o većem broju oboljelih, ali sve daljnje prognoze su nezahvalne.

(NKP.ba)

PODIJELI