Gužva zbog radova u Raincima Gornjim kod Kalesije: Obećane alternativne puteve niko...

Gužva zbog radova u Raincima Gornjim kod Kalesije: Obećane alternativne puteve niko ne spominje, kraj školske godine i sezona godišnjih odmora sve bliži

555
0
SHARE

Prije nešto više od mjesec dana, tačnije 10.maja 2017., u kabinetu općinskog načelnika je održan sastanak sa komandirom PS Kalesija, predstavnikom “Jata grupacije, koja je zadužena za izgradnju pješačke staze u Gornjim Raincima, i direktorom JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija, koji izvode radove na postavljanju kanalizacione mreže ispod trotora.

Tema sastanka je bila želja da se smanji gužva na magistralnom putu M4, Tuzla – Zvornik, u pomenutom kalesijskom naselju, gdje se saobraćaj radnim danima odvija jednom trakom još od prve polovine mjeseca aprila.

Iako je ovo trebao biti interni sastanak u cilju rješavanja ovoga problema, o njemu su pisali i mediji, te je istaknuto da se ne želi ponoviti prošla godina, kada su bili izvođeni radovi na mostu u Dubnici, kada je mjesecima bilo otežano saobraćanje vozila.
Problem je bio dodatno izražen jer se radi i sezoni godišnjih odmora, kada u Kalesiju, ali i u cijelu BiH, dolazi veliki broj dijasporaca.

Kako je rečeno na sastanku – iz pravca Kalesije prema Tuzli vozila će koristiti put kroz Mešiće, a sve će biti obilježeno saobraćajnim znakovima, dok će iz pravca Tuzle vozači skretati prema Zatesu, zatim pored sportskog aerodroma prema školi u Gornjim Raincima.
Također, rečeno je da će policija pojačati svoj nadzor na pomenutim dionicama puta.

(Radovi u Raincima Gornjim “svečano otvoreni” 08.04.2017.)

Nešto više od mjesec dana kasnije, danas (srijeda, 14.juna), radovi na pomenutoj dionici puta su i dalje u toku, a alternativni pravci se ne koriste, niti su postavljeni saobraćajni znakovi koji na to upućuju.

Podsjećamo još jednom, početak radova je svečano otvoren 8.aprila, odnosno prije više od dva mjeseca, a završetak radova se ne može očekivati u skorije vrijeme.

  • Pošto je već kraj školske godine, a približavamo se i ramazanskom Bajramu, u narednim danima će u BiH doći veliki broj naših sugrađana koji žive i rade u nekoj od evropskih zemalja.
    Nadamo se da će ispuniti obećanje od prije više od mjesec dana, te da će se riješiti problem gužve.

Pošto je prethodno najavljeno da će se korisitit alternativni putevi iz oba pravca, svakako da bi nadležni trebali razmotriti opciju da se, u toku radnog vremena, iz pravca Tuzle prema Kalesiji (s obzirom da se vrše radovi sa druge strane puta) vozila kreću glavnom saobraćajnicom, a da se iz Kalesije prema Tuzli koristi jedan od ponuđena dva alterantivna pravca, jedan za putnička a drugi za teretna vozila.

(NKP.ba)