Hadžifejzović: Nakon izvještaja State Departmenta SDA treba da se crveni, a ne...

Hadžifejzović: Nakon izvještaja State Departmenta SDA treba da se crveni, a ne zeleni

302
0
SHARE

Američki State Department objavio je izvještaj o ljudskim pravima u svijetu 2021. godinu. Obuhvatili su i BiH, a izvještaj je predstavio američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony).

Kao primjer vršenja pritisaka na medije, navedeni su primjeri Dnevnog avaza te Senada Hadžifejzovića i njegovog FACE TV-a.

Povodom ovog izvještaja, svoj orginalan osvrt dao je sam Hadžifejzović u svom Centralnom dnevniku.

Koliko laži vladi i vladajućih partija

– Koliko laži vlasti i vladajućih partija – da je sve u našoj zemlji u redu, OK, dobro, odlično… Koliko laži da cvjeta demokratija govori godišnji izvještaj američkog State Departmenta.

– Koliko laži vlasti i vladajućih partija – da je sve u našoj zemlji u redu, OK, dobro, odlično… Koliko laži da cvjeta demokratija govori godišnji izvještaj američkog State Departmenta.

Taj izvještaj se u svijetu iščekuje sa strepnjom; u njemu se registruju i javno objavljuju primjeri kršenja ljudskih prava, sloboda, a i sloboda medija.

Lično državni sekretar Blinken prezentirao je godišnji izvještaj američke vlade. Često u tom izvještaju budu rečenice, uopštene fraze, kao: “U toj i toj zemlji vladajuća struktura vrši pritisak na medije” i tome slično. U ovogodišnjem izvještaju State Departmenta, naša televizija i ovaj osnivač te televizije, spomenuti su poimence, ali je jasno, sa imenom, naznačena i stranka koja vrši pritisak na nas: Stranka demokratske akcije.

Na našoj koži smo osjetili pritiske

Ne znamo po kojim kriterijima, čijim izvještajima State Department izdvaja ekstremne primjere pritiska na medije… znamo da smo na našoj koži osjetili i teže pritiske i udarce i to traje desetljećima. No, bitno je, veoma bitno, ekstremno važno da je u cijeli svijet otišao izvještaj američke vlade u kojem se mi, ja, spominjemo kao primjer kako se jedan medij uništava. SDA je doživjela takvu sramotu, bruku, svjetsku bruku da bi trebalo da se crveni umjesto što se zeleni. Vjerujte, nije bitno što smo mi, FACE, ušli u godišnji izvještaj State Departmenta; bitno je da je američka administracija, koja očigledno pomno prati šta se dešava i u našoj zemlji, uzima u zaštitu bilo kojeg novinara, bilo koji medij iz naše zemlje. Ova najava bi bila i duža da je neki drugi medij ili novinar ušao u izvještaj, a ušli su, no naš je primjer dokaz otvorenog napada stranke na televiziju. Da, ovaj potez Amerikanaca smatramo zaštitničkim – ne samo nas, već i svih novinara i medija u našoj zemlji… onih koji nisu stranački, svoji su i rade zbog javnosti, a ne za stranke i vlast – kazao je Hadžifejzović.

Kompletan komentar pogledajte u videu.

(NKP.ba)