Heroj odbrane BiH: 22 godine od pogibije “Crnog labuda”, Senada-Mehdina Hodžića

Heroj odbrane BiH: 22 godine od pogibije “Crnog labuda”, Senada-Mehdina Hodžića

229
0
SHARE

senad mehdin hodzic crni labudU organizaciji Fondacije “Crni labud, Narodni heroj Senad-Mehdin Hodžić” sutra će nizom prigodnih sadržaja biti obilježeno 22. godine od pogibije Senada-Mehdina Hodžića, heroja oslobodilačko-odbrambenog rata, Zlatnog ljiljana i posthumno brigadnog generala Armije RBiH.

crni labud senad mehdin hodzic 1
Mehdin Hodžić rođen je 15. oktobra 1957. godine u Tuzli. Osnovnu školu završava u Šićkom Brodu, potom Srednju mašinsku školu a onda i Višu pedagošku akademiju u Tuzli. 80-ih godina radi kao inspektor u policiji na području Dalmacije i uporedo nastavlja školovanje u Sarajevu na DIF-u. Senad-Mehdin Hodžić, mladi vizionar i strateg, 1991. godine dolazi u BiH i uključuje se u organizaciju otpora agresiji.

Kraj 1991. te početak 1992. godine provodi u organiziranju i naoružavanju naroda i jedinica buduće Teritorijalne odbrane RBiH, te od februara 1992. godine aktivno radi na pripremi i organizaciji odbrane od agresije u sjeveroistočnoj Bosni. Učestvuje između ostalih i na odbrani Kula Grada u Zvorniku dajući primjer kako Bosnu treba na Drini braniti.

Senad-Mehdin Hodžić posthumno je odlikovan i nositelj je ordena heroja odbrambeno oslobodilačkog rata, Zlatnog ljiljana kao i činom brigadnog generala Armije RBiH. Ime Crni labud dobija kao nadimak od svojih boraca, po njemu se zvala elitna jednica Armije BiH ‘Crni labudovi’, a nakon rata njegovo ime i dalje živi u Fondaciji “Crni labud, Senad-Mehdin Hodžić” koja ponosno nosi njegovo ime, te štiti lik i djelo legendarnog i hrabrog komandanta Senada Crnog labuda, saopćeno je iz ove fondacije.

(Fena/ NKP.ba)