Historičar nadomak Osmaka otkrio rijedak oblik dvojnih stećaka

Historičar nadomak Osmaka otkrio rijedak oblik dvojnih stećaka

380
0
SHARE

Na području sela Sojtovići nadomak Osmaka otkriven je novi i veoma rijedak oblik dvojnih stećaka. Riječ je o dvojnom stećku, odnosno o dvije stele izrađene od jednog monolita.

Realizacijom projekta pod nazivom “Evidentiranje kulturnih dobara na području opštine Osmaci” historičar Goran Popović je na lokalitetu Žarkulja, u selu Sajtovići nadomak Osmaka otkrio novi oblik stećaka.

Kako kaže, riječ je o dvojnom stećku, odnosno o dvije stele izrađene od jednog monolita.

“Dvojni stećci su veoma rijetki. Do sada je otkriveno samo okvirno 50 primjeraka na području istočne Bosne i zapadne Srbije. Međutim, svi oni su u obliku dvojnog sanduka ili sarkofaga (šljemenjak), kao i kombinacije ova dva oblika. Ovo je prvi put da smo pronašli dvojni stećak u obliku stele. Nažalost, dvojna stela je srušena, kao i većina stećaka na lokalitetu Žarkulja”, navodi Popović.

Dvije stele izrađene su od jednog monolita (Foto: Klix.ba)Dvije stele izrađene su od jednog monolita (Foto: Klix.ba)

Na srušenom stećku jasno se primjećuje neobrađeni dio koji se nalazio u zemlji. 

“Vrh stele okrenut je prema zapadu, a donji dio prema istoku. Na vidljivim površinama nema ornamenata. Sjeverna stela je 96 centimetara visine i 55 centimetara dužine, dok je visina južne stele 102 centimetra i dužina 47 centimetara”, ističe Popović.

Sa lokaliteta Žarkulja od ranije je poznat stećak u obliku sarkofaga sa reljefnim prikazom krova od šindre, za koji je Šefik Bešlagić, poznati istraživač stećaka, rekao da je jedinstvene krovne konstrukcije.

Stećke je pronašao historičar (Foto: Klix.ba)Stećke je pronašao historičar (Foto: Klix.ba)

I pored velikog značaja, Popović navodi da je nekropola stećaka Žarkulja devastirana, većina ih je prevnuta ili pomjerena sa svog originalnog mjesta, dok središnji dio nekropole služi obližnjem stanovništvu kao divlja deponija.

(Klix/ NKP.ba)